zegarek a koszty uzyskania przychodu

• Autor wątku Autor wątku NH.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

NH.

Czy można wliczyć cenę kupionego zegarka w koszty uzyskania przychodu? Jeśli chciałbym podarować go sobie, lub współpracownikowi?

Nie, to nie jest koszt :lol:
Wyobraź sobie, co by się stało, gdyby każdy tak robił ? Nikt by nie płacił podatków, bo nikt by nie miał dochodów, wszystkie przychody poszłyby w koszty uzyskania.

a te koszty upominkowe itd ? coś o tym ktoś mówił ale nie moge sie doszukać konkretnej odpowiedzi:-(

W gastronomii, jeśli się udowodni, że zegar, jest niezbędny do tego, aby woda na herbatę nie przypaliła się, więc przyczynia się do powstania przychodu, można uznać, że są to koszty.

ale mi chodzilo o zegarek na ręke, dało by sie jakoś udowodnić że jest mi potrzebny w pracy, w sensie punktualności?

NH. napisał:
ale mi chodzilo o zegarek na ręke, dało by sie jakoś udowodnić że jest mi potrzebny w pracy, w sensie punktualności?

Przeczytaj jeszcze raz tą wypowiedź i się zastanów :lol:
W gastronomii, jeśli się udowodni, że zegar, jest niezbędny do tego, aby woda na herbatę nie przypaliła się, więc przyczynia się do powstania przychodu, można uznać, że są to koszty.

:DNa upartego można też dowodzić, że w prowadzeniu działalności niezbędny jest kolczyk w języku. :).

Janusz M. napisał:
:DNa upartego można też dowodzić, że w prowadzeniu działalności niezbędny jest kolczyk w języku. :).

hehhh o ile to jest działalność gospodarcza, mi się coś wydaje, że NH. pisze tu o zwykłych zarobkach z umowy o pracę, lub umowy zlecenia.

wiem że moje pytania są komiczne :D ale w gruncie rzeczy potrzebuje zegarka np. żeby wiedzieć za ile zaczynam/kończe prace :lol:

No powinna być taka możliwość, w końcu czas to pieniądz :D

Powrót