zegarek na gwarancji

• Autor wątku Autor wątku stablo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stablo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Zwracam się do Panstwa z prośbą o udzielenie pomocy lub wskazania drogi rozwiązania problemu zakupionego zegarka w firmie ........
W grudniu 2013 roku zakupiłem drogą internetowo- telefoniczną zegarek szwajcarskiej marki EPOS .( faktura w moim posiadaniu za kwote 2400 PLN ) .Przez nieco ponad rok zegarek spisywał się bez zarzutu. Po tym okresie zaobserwowałem duże rozbieżności tygodniowe jeśli chodzi o dokładność wskazań czasu , oraz luźną wskazówkę sekundnika , którą „poluzowała się na własnej osi”.
Po przekazaniu w/w informacji sprzedawcy przesłałem zegarek wraz z kompletną dokumentacja do sprzedawcy. Po około 2 tyg otzrymałem naprawiony zegarek w ramach „gwarancji”czyli za darmo z adnotacją iż wskazówka sekundnika poluzowała się czy też odpadła na skutek uderzenia, co miały potwierdzać drobne uszkodzenia na brzegach koperty zegarka. Pragnę podkreślic iż zegarek nigdy mi nie upadł , możliwe jedynie drobne otarcia . Otrzymałem również słowne zapaewnienie sprzedawcy iż zegarek został wyregulowany i sprawdzony pod względem dokładnosci mechanizmu chodu chodu. Zegarek który wrócił do mnie był zabrudzony z otłuszczonym od palców szkiełkiem .
Poinformowałem o tym sprzedawcę jednocześnie jeszcze raz pytając o regulację mechanizmu .
Jak się można domyśleć uzyskałem potwierdzenie o wykonaniu tego typu naprawy / regulacji.
Po kilku 3 może 4 tygodniach samoistnemu odpadnięciu uległ element wahadłowy zegarka ( zegarek automatyczny) .Niezwłocznie mają podejrzenia iż zegarek być może był źle naprawiony poprosiłem sprzedawcę , aby ewentualnie zegarek został serwisowany w Watch ...... we W.... a nie w dotychczasowym serwisie , na co sprzedawca przystał organizując transport kurierski.
W tym momencie usłyszałem iż , mam nie wkładać do przesyłki rachunku za zegarek ( cena znacznie niższa niż ofertowa – zegarek zakupiony był nowy ). tutaj moje zdziwienie dlaczego??
czyżby już sprzdawany zegarek był niepełnowartosciowy co skrzętnie ukrył sprzedający ???
W kontakcie drogą elektroniczną e-mail uzyskałem informację iż zegarek został naprawiony
Był uszkodzony mechanizm wahnika oraz o dziwo w tak krótkim czasie ponownie naprawa i regulacja mechanizmu chodu ( po raz drugi ) .Po uzyskaniu tych informacji zgodnie z przepisami prawa wystąpiłem o zwrot gotówki ( dwukrotna naprawa ) lub tez niezgodnośc towaru z umową . I tutaj kulturalny dotychczas sprzedający zmienił się nagle w człowieka obarczającego winą za stan rzeczy wyłącznie mnie . Skutecznie omijał odpowiedzi na pytania o poprzedni serwis co się stało i czy wobec stwierdzonego faktu naprawy chodu poprzedni serwis tego dokonał czy tylko słownie naprawił , Jednocześnie kategorycznie odmawiał i nadal odmawia zwrotu pieniązków za niepełnowartosciowy psujący się przedmiot – zegarek , tłumacząc najzwyczajniej ,że nie uznaje przepisów moich roszczeń ani zadnej dyrektywy unijnej odnosnie sprzedaży konsumenckiej . Jedyne co zaproponował to wymiana paska i od nowa gwarancja 24 miesiące na co ja nie przystałem gdyż uważam ,że zegarek jest niepełnowartościowy lub po prostu wadliwy .
Licznie cytowane argumenty wskazujące na wadliwośc sprzedanego zegarka pozostały bez żadnego wyjaśnienia poza stwierdzeniem „a idź Pan do sądu”
Bardzo proszę o informację i jakąkolwiek pomoc
Tomasz

Rozumiem że reklamował Pan zegarek dwukrotnie z tytułu gwarancji czy z tytułu uprawnień konsumenta ?

Jeżeli z tytułu uprawnień konsumenta to nie ma takiego zapisu prawnego, który umożliwia po 2 naprawach bezwzględne żądanie zwrotu gotówki.

Jeżeli z tytułu gwarancji - wiążą Ciebie warunki gwarancji. Jeżeli jest napisane w gwarancji, że po 2 naprawach oddają pieniądze - to takie żądanie jest zasadne.

altafox napisał:
Jeżeli z tytułu uprawnień konsumenta to nie ma takiego zapisu prawnego, który umożliwia po 2 naprawach bezwzględne żądanie zwrotu gotówki.

kc art. 560.
§ 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, chyba że sprzedawca niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla kupującego wymieni rzecz wadliwą na wolną od wad albo wadę usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona lub naprawiana przez sprzedawcę albo sprzedawca nie uczynił zadość obowiązkowi wymiany rzeczy na wolną od wad lub usunięcia wady.

(...)

§ 4. Kupujący nie może odstąpić od umowy, jeżeli wada jest nieistotna

Powrót