Zepsuty dysk twardy przez urządzenie kupione z allegro

• Autor wątku Autor wątku Yellowstone2012
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

Yellowstone2012

Użytkownik
Odpowiedzi
166
Witam. Kupiłem na allegro interfejs za pomocą którego mogę dowolny dysk twardy podłączyć do komputera przez port USB. Urządzenie przy pierwszej próbie uruchomienia podpięciu dysku i podpięciu do laptopa nie zadziałało. Kabelki się mocno nagrzały, poszedł dym z zasilacza i to było na tyle. Szybko odłączyłem urządzenie, następnego dnia odesłałem do firmy która mi je sprzedała wraz z opisem sytuacji i prośbą o wymianę na drugie, sprawne. Następnego dnia podłączyłem dysk który był podpięty pod urządzenie i niestety owo urządzenie zepsuło ten dysk. Dysk ma dla mnie wartość bezcenną. Są tam wszystkie moje i mojej rodziny zdjęcia, dokumenty, filmy rodzinne itp. Cały czas koresponduje z firmą, oni tak mnie rozumieją przepraszają. Sytuacja o tyle się zmieniła, że ja już nie potrzebuję urządzenia, bo niby pod co mam sobie je podłączyć ?

Co i jak mogę wyegzekwować od tej firmy ? Zależy mi na tym, żeby na swój koszt naprawili dysk lub odzyskali z niego wszystkie dane a takie usługi nie sa tanie. Dowiadywałem się już na forum komputerowym i jest to możliwe oraz jest to pewne, że dysk popsuł się przez fabryczna awarię urządzenia.

firma ta moim zdaniem jest niepoważna, sprzedaje zepsuty sprzęt. Szkoda, że wcześniej nie sprawdzili go na swoich firmowych dyskach.

Gdzie komu mogę się poskarżyć. Jestem przekonany, że takie sytuacje z ową firmą zdarzały się częściej. Na razie firma od tygodnia oprócz 2 maili nie zrobiła absolutnie nic, odpowiadają mi zdawkowo.

nie wiem czy dobrze postąpiłem odsyłając tak szybko to urządzenie.

Gdzie oprócz Rzecznika Praw konsumenta mogę napisać, żeby ktoś przyjrzał się tej firmie i towarowi , która ona sprzedaje niczego nieświadomym konsumentom ?

Yellowstone2012 napisał:
Co i jak mogę wyegzekwować od tej firmy ? Zależy mi na tym, żeby na swój koszt naprawili dysk lub odzyskali z niego wszystkie dane a takie usługi nie sa tanie.

W zasadzie nic nie ugrasz.

Powodów dlaczego nie zadziałało mogło być kilka. Sam czegoś takiego używam.

Yellowstone2012 napisał:
Dowiadywałem się już na forum komputerowym i jest to możliwe oraz jest to pewne, że dysk popsuł się przez fabryczna awarię urządzenia.

j/w

Yellowstone2012 napisał:
firma ta moim zdaniem jest niepoważna, sprzedaje zepsuty sprzęt. Szkoda, że wcześniej nie sprawdzili go na swoich firmowych dyskach.

Nie można wszystkiego sprawdzić. Nie bronię firmy ale wiem jak to realnie wygląda.

Yellowstone2012 napisał:
Jestem przekonany, że takie sytuacje z ową firmą zdarzały się częściej.

Skąd wyciągnąłeś ten wniosek?

Wygląda na to, że uszkodzeniu uległa elektronika. Poszukaj takiej samej i przełóż płytkę drukowaną.

arturoooo napisał:
Cytat:
Napisał/a Yellowstone2012 Zobacz post
Jestem przekonany, że takie sytuacje z ową firmą zdarzały się częściej.
Skąd wyciągnąłeś ten wniosek?

Po 800 negatywnych komentarzach .
***spam***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót