Zepsuty laptop - pytanie o gwarancję

• Autor wątku Autor wątku aeika
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aeika

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Mam od prawie dwóch miesięcy problemy z laptopem zakupionym w sklepie Vobis przez internet. Oddałam laptopa do serwisu producenta, powołując się na przysługującą mi gwarancję. Od początku 2015r. laptop w serwisie producenta był dwa razy i usterka nadal nie została naprawiona. Teraz chcę się zwrócić bezpośrednio do sprzedawcy, czyli firmy Vobis, ale z wnioskiem o zwrot pieniędzy z tytułu niezgodności towaru z umową. Czy mam do tego prawo, skoro wcześniej laptop był serwisowany z tytułu gwarancji u producenta, z pominięciem sprzedawcy? Czy sklep Vobis po prostu przyjmie ode mnie laptopa "do sprawdzenia" i może go naprawić lub wymienić i nie musi oddawać mi pieniędzy?

Dodam, że laptop zakupiony przed 25 grudnia 2014r.

aeika napisał:
Czy mam do tego prawo, skoro wcześniej laptop był serwisowany z tytułu gwarancji u producenta, z pominięciem sprzedawcy?

Masz prawo.

Czyli sprzedawca ma obowiązek od razu zwrócić mi pieniądze?

Właśnie tak myślałam. Czyli pomimo tego, że laptop był dwa razy naprawiany, sprzedawca może nadal dokonać wymiany lub naprawy, nie musi oddawać pieniędzy, nawet jak powołam się na fakt, że wymiana lub naprawa są dla mnie dużą niedogodnością (laptopa używam w pracy)? :rolleyes:

Dwie pierwsze reklamacje składałaś gwarantowi z tytułu gwarancji, a nie sprzedawcy.

Czyli ewentualny zwrot pieniędzy mogłabym uzyskać dopiero gdybym złożyła 2-3 razy zgłoszenie niezgodności do sprzedawcy? W tym wypadku nie mam co liczyć na to, że sprzedawca weźmie pod uwagę dwie "naprawy" dokonane przez gwaranta?

No to pilnuj, żeby nie minął dwumiesięczny termin na zgłoszenie niezgodności sprzedawcy.

Ponownie poruszam temat - co mam zrobić skoro firma, która laptopa mi sprzedała nie istnieje?

Powrót