Zerwanie kontaktów a spadek i kredyty

• Autor wątku Autor wątku Pawel1997
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pawel1997

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dzień dobry.

W innym temacie opisałem sytuację z rodziną żony, która nas prześladuje. Chcemy zerwać kontakty dla własnego dobra. Ale niepokoi mnie myśl, że rodzice żony a także prawdopodobnie jej brat mają masę kredytów, których nie spłacają. Mieszkają w kamienicy w mieszkaniu po zmarłej ciotce, raczej nie mają aktu własności, ani żadnego innego majątku. Wiem, że wzięli przez ostatnie lata dużo kredytów i nie zamierzają ich spłacać.

Moje pytanie jest takie czy jak zerwiemy kontakty będziemy mogli zrezygnować ze spadku nawet jak minie pół roku od ich śmierci? Obawiam się, że możemy nie dostać informacji jeżeli ktoś z nich umrze a nie chcemy dziedziczyć długów ani tym bardziej by spadły na naszą córeczkę.

Przepis prawny:
Art. 1015. [Termin do złożenia oświadczenia]
§ 1. Oświadczenie o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku może być złożone w ciągu sześciu miesięcy od dnia, w którym spadkobierca dowiedział się o tytule swego powołania.
§ 2. Brak oświadczenia spadkobiercy w terminie określonym w § 1 jest jednoznaczny z przyjęciem spadku z dobrodziejstwem inwentarza.

Macie na złożenie takiego oświadczenia 6 miesięcy od dnia, w którym dowiecie się o tytule powołania do dziedziczenia, a nie 6 miesięcy od dnia śmierci członka rodziny.

Dziękuje za odpowiedź.

Ale jeśli szwagier nam informacji o zgonie rodziców nie przekaże a sam zrzeknie się spadku czy z automatu nie zacznie płynąć ten okres 6-miesięczny? Bo jak udowodnimy, że o śmierci rodziców żony nie wiedzieliśmy? Czy czuwa nad tym procesem jakaś instytucja?

To nie Ty musiałbyś udowadniać a strona która wystąpiłaby do was z roszczeniem

Owner99 napisał:
To nie Ty musiałbyś udowadniać a strona która wystąpiłaby do was z roszczeniem

Dziękuję bardzo. Teraz jestem spokojniejszy.

Żeby w ogóle ktoś wystąpił z roszczeniem przeciwko Wam to musi być przeprowadzone stwierdzenie nabycia spadku przed sądem lub akt poświadczenia dziedziczenia. Jeżeli w jakikolwiek sposób będzie Was jedno lub drugie dotyczyć to obowiązkiem odpowiednio sądu i notariusza jest Was powiadomić. Wtedy zacznie biec termin na odrzucenie spadku jeżeli wcześniej nikt Was o tym nie powiadomi.

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :)

Powrót