Perezin
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
NIEOBECNOŚĆ NA STAŻU
Stażysta może stracić możliwość odbywania stażu w przypadku:
- nieusprawiedliwionej nieobecności podczas więcej niż jednego dnia stażu,
- usprawiedliwionej nieobecności (np. zwolnienie lekarskie) uniemożliwiającej zrealizowanie programu stażu.
Powyższy punkt ma zastosowanie najczęściej w przypadku choroby stażysty, który dłuższy czas przebywa na zwolnieniu lekarskim i tym samym nie realizuje stażu. Nie ma przy tym znaczenia rodzaj choroby czy schorzenia. W w/w przypadku nie ma podstaw, aby taki staż był dalej opłacany przez UP i jest on wtedy po prostu przerywany.
Zwolnienie lekarskie wydawane przez lekarza kobietom z powodu tzw. ciąży zagrożonej również nie chroni przed przerwaniem stażu... ani przed pozbawieniem statusu bezrobotnego jeśli niezdolność do pracy trwa dłużej niż 90 dni - regulacja weszła w życie 17 czerwca 2013 .
Cytując tą wypowiedź z tego forum mam parę pytań co do
- usprawiedliwionej nieobecności (np. zwolnienie lekarskie) uniemożliwiającej zrealizowanie programu stażu.
Przebywam na stażu w PUP, przepracowałem miesiąc. Raz wracając po pracy uległem wypadkowi przez co mam nogę w gipsie i jest to złamanie kostki. Zwolnienie lekarskie dostarczyłem w ciągu 7 dni, po 2 tygodniach na zwolnieniu dzwonią do mnie z PUP i informują iż przerywają mój staż przez co byłem w szoku. Nie jestem w stanie chodzić samodzielnie tylko o kulach, przebywanie na zwolnieniu się nie liczy? nie usprawiedliwia mnie? Odbierają mi moje stypendium po 2 tygodniach na zwolnieniu lekarskim i zostaje z niczym to jest zgodne z prawem mogę się jakoś odwołać od tego ? Z dniem dzisiejszym chcą zatrzymać mój staż wypłacić kwotę za 2tygodnie zwolnienia.. a co z resztą czasu mojego zwolnienia to są jakieś żarty. Mam czekać 30 dni na pismo w sprawie rozwiązania mojego stażu... ( zwolnienie mam ważne jeszcze do sierpnia ) Proszę o odpowiedź i pozdrawiam
Ostatnia edycja: