Zerwanie stażu przez UP l4

• Autor wątku Autor wątku Perezin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Perezin

Perezin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
NIEOBECNOŚĆ NA STAŻU

Stażysta może stracić możliwość odbywania stażu w przypadku:

- nieusprawiedliwionej nieobecności podczas więcej niż jednego dnia stażu,
- usprawiedliwionej nieobecności (np. zwolnienie lekarskie) uniemożliwiającej zrealizowanie programu stażu.

Powyższy punkt ma zastosowanie najczęściej w przypadku choroby stażysty, który dłuższy czas przebywa na zwolnieniu lekarskim i tym samym nie realizuje stażu. Nie ma przy tym znaczenia rodzaj choroby czy schorzenia. W w/w przypadku nie ma podstaw, aby taki staż był dalej opłacany przez UP i jest on wtedy po prostu przerywany.
Zwolnienie lekarskie wydawane przez lekarza kobietom z powodu tzw. ciąży zagrożonej również nie chroni przed przerwaniem stażu... ani przed pozbawieniem statusu bezrobotnego jeśli niezdolność do pracy trwa dłużej niż 90 dni - regulacja weszła w życie 17 czerwca 2013 .

Cytując tą wypowiedź z tego forum mam parę pytań co do
- usprawiedliwionej nieobecności (np. zwolnienie lekarskie) uniemożliwiającej zrealizowanie programu stażu.

Przebywam na stażu w PUP, przepracowałem miesiąc. Raz wracając po pracy uległem wypadkowi przez co mam nogę w gipsie i jest to złamanie kostki. Zwolnienie lekarskie dostarczyłem w ciągu 7 dni, po 2 tygodniach na zwolnieniu dzwonią do mnie z PUP i informują iż przerywają mój staż przez co byłem w szoku. Nie jestem w stanie chodzić samodzielnie tylko o kulach, przebywanie na zwolnieniu się nie liczy? nie usprawiedliwia mnie? Odbierają mi moje stypendium po 2 tygodniach na zwolnieniu lekarskim i zostaje z niczym to jest zgodne z prawem mogę się jakoś odwołać od tego ? Z dniem dzisiejszym chcą zatrzymać mój staż wypłacić kwotę za 2tygodnie zwolnienia.. a co z resztą czasu mojego zwolnienia to są jakieś żarty. Mam czekać 30 dni na pismo w sprawie rozwiązania mojego stażu... ( zwolnienie mam ważne jeszcze do sierpnia ) Proszę o odpowiedź i pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Stypendium stażowe to nie to samo co zasiłek chorobowy dla niezdolnego do pracy pracownika. Stypendium przysługuje osobom fizycznie odbywającym staż. Najwidoczniej Twoja nieobecność na stażu (nawet ta usprawiedliwiona) uniemożliwia prawidłową realizację harmonogramu stażu, dlatego staż zostaje przerwany -zgodnie z prawem. Zwolnienie lekarskie chroni przed utratą statusu (do 90 dni), ale nie przed przerwaniem stażu.
Oczywiście możesz się odwołać, takie jest Twoje prawo, ale skoro organizator stażu oficjalnie zaświadczył, że Twoja nieobecność uniemożliwi całkowite zrealizowanie przewidzianego programu stażu, to dalsza kontynuacja stażu (w konsekwencji wypłata stypendium ze środków publicznych) jest niezasadna.
Nie widzę perspektyw, aby przywrócić prawo do otrzymywania stypendium.

Ostatnia edycja:
Skoro więc nie mogę się ubiegać o moje stypendium/wynagrodzenie to czy przysługuje mi jakieś wynagrodzenie powypadkowe ubezpieczenie zgodnie z zasadami BHP ? pytam gdyż dzwonił do mnie pracownik BHP i powiedział , że sporządził kartę powypadkową ( odpowiedział mi też , że powinienem dostać takowe pieniążki w związku ze złamaną kostką i nogą w gipsie , ale nie wiem czy to prawda bo w PUP mówią , że nic takiego nie ma.. )

Powrót