zerwanie stażu

• Autor wątku Autor wątku joanna.S
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

joanna.S

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
w zeszłym roku w listopadzie nabyłam prawo do zasiłku dla bezrobotnych.korzystałam z zasiłku przez 3 miesiące.znalazłam sobie staż i dopuki nie podpisałam umowy wszysko było w porządku a po podpisaniu,pracodawca zmuszał mnie do pracy 7 dni w tygodniu jak równierz po godzinach.wyzywał od różnych i nie chciał słyszeć o żadnym wolnym.jak się rozchorowałam to musiałam osobiście zanieść zwolnienie i mimo,że miałam gorączke kazał mi w niedziele przyjść do pracy podczas trwania chorobowego.odmówiłam i natychmiast powiadomiłam urząd pracy o warunkach i poprosiłam o zerwanie umowy.umowe zerwano a ja dostałam 3 miesiące kary.utratę zasiłku oraz niemożność rejestracji.po trzech miesiącach przedłużyli mi karę o kolejny miesiąc a po upływie tego terminu,kiedy poszłam się zarejestrowac to zarejestrowali ale w ramach dodatkowej kary odmówili mi zasiłku,który powinnam pobierać do listopada.czy maja prawo tak postąpić i co mogę z tym zrobić?joanna

joanna.S napisał:
umowe zerwano a ja dostałam 3 miesiące kary.utratę zasiłku oraz niemożność rejestracji.po trzech miesiącach przedłużyli mi karę o kolejny miesiąc a
Jak to przedłużyli? :oNiby jak? Możesz wyjaśnić jak to technicznie wyglądało? Na jaki okres zgodnie z decyzją PUP zostałaś pozbawiona statusu bezrobotnego, bo okres 90 dni pozbawienia statusu bezrobotnego już dawno nie funkcjonuje?

Skoro PUP ocenił na podstawie zgromadzonych faktów, dowodów, że przerwanie stażu nastąpiło z Twojej winy, to powinnaś zostać wyrejestrowana od razu na 120, 180 lub 270 dni, w zależności które z kolei było to przerwanie formy aktywizacji. Żadne przedłużenia nie wchodzą w grę.
Natomiast pozbawienie prawa do zasiłku jest jak najbardziej prawidłowe. Osoba, która została pozbawiona statusu bezrobotnego "karnie", traci prawo do wszelkich świadczeń, które by jej w międzyczasie przysługiwały i nie odzyskuje tego prawa w wyniku ponownej rejestracji. No chyba, że na tzw. okres uzupełniający tzn. jeśli zasiłek przysługiwałby Ci pierwotnie dłużej niż okres "kary" i dokonasz ponownej rejestracji, to możesz jeszcze wybrać resztę pierwotnego zasiłku.
Ale tutaj wątpliwości budzi to "przedłużenie". Wyjaśnij proszę co masz na myśli?
Istotne jest, abyś odszukała i najlepiej zacytowała treść decyzji PUP orzekającej o utracie statusu w związku z przerwaniem stażu z własnej winy.

Ostatnia edycja:
Powrót