Zerwanie umowy najmu okazjonalnego przez lokatorów, a kaucja

• Autor wątku Autor wątku AnnaCiolek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AnnaCiolek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Miałam zawartą umowę najmu okazjonalnego u notarisza na rok zawarta jest do dnia 26.07.2023r. Lokatorzy przesłali wypowiedzenie w którym pisze wypowiedzenie w trybie natychmiastowym z dniem 26.03.2023r. nie podali żadnego uzasadnienia. W rozmowie telefonicznej powiedzieli, że znaleźli inne mieszkanie. W umowie mieliśmy zapis, że można wypowiedzieć umowę z zachowanie 30dni dodatkowych zapisów nie ma. Umowa była sporządzona przez jakąś agencje więc jest dosyć obszerna ale finalnie była to umowa zawarta jako najem okazjonalny. Nie chcę robić im pod górkę ale czuję się poszkodowana w tej sytuacji. Mieszkanie było dla nich całe odmalowane nawet okap im lepszy kupiłam bo stary był niby głośny. Koszty umowy pokryłam w połowie. Kaucję wzięłam nie dużą. Rozliczenie prądu i mediów pewnie z niej pójdzie. Czy jeżeli nie oddam im kaucji za zerwanie umowy to będzie to niezgodne z prawem? I czy mogą mieć do mnie roszcznia z tego tytułu?

Nie istnieje coś takiego jak "tryb natychmiastowy". Możesz dalej żądać opłat do czasu skutecznego wypowiedzenia, wygaśnięcia albo rozwiązania umowy za porozumieniem stron. A jak dokładnie brzmi zapis o możliwości wypowiedzenia przez najemcę?

Umowa może być wypowiedziana prze każdą ze stron z zachowaniem 30dniowego terminu wypowiedzenia w formie pisemnej.

Zatem moim zdaniem żadna ze stron wypowiedzieć jej nie może. Zgodnie z art. 673 §3 kc powinniście mieć określone w umowie przypadki, a ich nie macie.

Powrót