zerwanie umowy po stażu

• Autor wątku Autor wątku aniulla21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aniulla21

.Witam. Odbyłam 6 miesięczny staż z PUP,po nim zostałam zatrudniona na okres 6 miesiecy z umową o prace na 1/2 etatu.Zostało mi jeszcze 3i poł miesiąca do konca umowy,a chciałabym ją zakonczyc za porozumieniem stron.Pracodawca robi problemy z zakończeniem umowy,i mówi ze będą mieli jakieś problemy z PUP.Co mogę w takiej sytuacji zrobić? Zalezy mi na tym by jak najszybciej zakończyć współprace z Tym pracodawcą,gyż znalazłam lepiej opłacalną prace.

aniulla21 napisał:
chciałabym ją zakonczyc za porozumieniem stron.

To, że Ty byś chciała jest jeszcze za mało, na rozwiązanie umowy za porozumieniem stron musisz mieć zgodę pracodawcy.

A jeśli pracodawca nie bedzie chciał jej zakonczyc?co mam w takiej sytuacji zrobić?

Pracować do końca trwania umowy.

Dodam jeszcze ze byłam na stazu z PUP,dostawałam wynagrodzenie z Urzedu ale miałam placone rowniez od szefa.Na umowie i na stazu bylam na innym stanowisku niz mialam w dokumentach i pracowałam więcej godzin niz na umowie.Zwolnienia L4 nie są platne urlopy rownież dlatego chce zrezygnować bo znalazłam inna pracę i niechce juz tutaj pracować.

Czy pracodawca poniesie jakies konsekwencje ze strony PUP jesli podpisze rozwiazanie umowy?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jeżeli stanowiska są inne tak jak piszesz to nie sądzę. Idź do pracodawcy i porozmawiaj z nim, zaproponuj mu np. że znajdziesz inną osobę na swoje miejsce i żeby rozwiązał z tobą umowę za porozumieniem stron, ale wtedy musisz kogoś mieć na swoje miejsce, a jeżeli to nie wypali to trzeba iść do przyszło pracodawcy i pogadać aby przesuną termin rozpoczęcia twojej pracy.

To zależy, jakie uwarunkowania są ujęte w umowie pomiędzy pracodawcą a starostą.

Wczoraj zanosiłam rozwiazanie umowy,a szef powiedzial ze musi zadzwonic do Urzedu Pracy czy moge tak zakonczyc pracę.Niestety przyszł pracodawca nie bedzie czekał prawie 4 miesiecy...

aniulla21 napisał:
dostawałam wynagrodzenie z Urzedu ale miałam placone rowniez od szefa.
Czyli świadomie łamałaś prawo, przyjmując dodatkowe pieniądze pod tzw. stołem.
aniulla21 napisał:
Na umowie i na stazu bylam na innym stanowisku niz mialam w dokumentach i pracowałam więcej godzin niz na umowie.
Należało to zgłosić podczas stażu. Teraz pozostaje Ci albo dopracować do końca, albo rozwiązać umowę za porozumieniem stron, albo przyznać się do łamania prawa i ponieść ewentualne konsekwencje.
aniulla21 napisał:
Czy pracodawca poniesie jakies konsekwencje ze strony PUP jesli podpisze rozwiazanie umowy?
To zależy od zapisów konkretnej umowy stażowej. Nie znamy ich, więc trudno tutaj zgadywać.

C\y Pracodawca dostawał jakies pieniądze za to ze mnie zatrudnił po stażu?

aniulla21 napisał:
C\y Pracodawca dostawał jakies pieniądze za to ze mnie zatrudnił po stażu?
To był zwykły staż czy w ramach bonu stażowego?

Kosssz napisał:
Teraz pozostaje Ci albo dopracować do końca, albo rozwiązać umowę za porozumieniem stron, albo przyznać się do łamania prawa i ponieść ewentualne konsekwencje.
Jakie mogą być z tego tytułu konsekwencje?

Ciężko powiedzieć czy coś dostawał. Może zadzwoń jutro do Urzędu Pracy i dowiedź się jak jest naprawdę? Tam tylko się dowiesz czy możesz rozwiązać bez konsekwencji umowę.

Jutro rano wybieram się do szefa i zastanawiam się co mi powie.Jesli nie bedzie chciał zakonczyc wspolpracy bede musiała sie wybrac do UP

Ostatnia edycja:
Możesz i zadzwonić, bo w sumie twój szef może celowo nie chce abyś odeszła. Bo tym, że dawał ci pieniądze pod "stołem" on też poniesie w sumie konsekwencje.

No dostawałam pieniądze od niego,ale robiłam wiecej godzin niz mam na umowie i mialam inne stanowisko.

aniulla21 napisał:
Jakie mogą być z tego tytułu konsekwencje?
Od odpowiedzialności karnej skarbowej za nieodprowadzanie należnej US zaliczki na podatek dochodowy do utraty statusu bezrobotnego i nawet zwrot stypendium z uwag na świadczenie pracy zarobkowej (przyjmowanie dodatkowych poza stypendium pieniędzy z świadczenie pracy) w trakcie posiadania statusu bezrobotnego.
aniulla21 napisał:
w Ramach Bonu Stażowego.
Na razie nic jeszcze nie dostał, ale jak będziesz zatrudniona co najmniej 6 miesięcy, to otrzyma jednorazową premię. Także nie licz na porozumienie stron, bo to mu się najzwyczajniej w świecie nie opłaca. Jeśli się zgodzi na porozumienie stron "kasa z PUP" w wysokości około 1500 zł "przeleci mu koło nosa".

Ostatnia edycja:
Czyli wynika z tego,że jak szef nie bedzie chciał podpisać rozwiazania umowy to nic nie moge zrobić i musze pracować do końca umowy?

aniulla21 napisał:
No dostawałam pieniądze od niego,ale robiłam wiecej godzin niz mam na umowie i mialam inne stanowisko.
Nadal nie rozumiesz - nie wolno Ci było robić ani jednego ani drugiego. Staż to nie jest koncert życzeń, gdzie można dopłacać czy też przyjmować dodatkowe pieniądze, ponieważ powinnaś wtedy stracić status bezrobotnego z uwagi na zarobkowanie. Skoro w trakcie stażu pracodawca wymagał pracy z nadgodzinach, to należało grzecznie odmówić, a w przypadku nacisków zgłosić ten fakt do PUP, który by uświadomił pracodawcę, że to niedopuszczalne. Jednym słowem przyjmując "lewe" pieniądze narobiłaś sobie tylko problemów.
aniulla21 napisał:
Czyli wynika z tego,że jak szef nie bedzie chciał podpisać rozwiazania umowy to nic nie moge zrobić i musze pracować do końca umowy?
Zgadza się.

Powrót