C
cyki
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Witam. Mam pytanie. Podpisałem umowę wstępną o kupno mieszkania. Sprzedający zerwał umowę i sprzedał mieszkanie, mimo iż poniosłem już spore koszty (dojazdy, urlop w pracy, zaliczka, kontakty z bankiem i doradcami finansowymi). W umowie jest mowa tylko o tym, że sprzedający sprzeda mieszkanie za kwotę 100 000 zł. Nie ma nic o warunkach odstąpienia od umowy, ani dacie zakończenia transakcji. Tłumaczy się, że za długo to trwało. Czy mogę pozwać sprzedającego do sądu? Czy należy mi się odszkodowanie oraz zwrot poniesionych kosztów?
Czy, jeżeli wygram, strona przegrana ma obowiązek pokrycia kosztów sprawy i mojego prawnika?
Oto jak wygląda umowa:
Umowa wstępna na zakup mieszkania na ul. Błotnej 14/21 w Warszawie
Umowa wstępna zostaje zawarta pomiędzy sprzedającym Janem Kowalskim ur. w Lesznie legitymującym się dow. os. nr. 321434 a kupującym Stefanem Zbrzyznym ur w Warszawie legitymującym się dow. os. nr. 7459252. Cena nieruchomości została ustalona na 100 000 zł (sto tysięcy złotych). W ramach zaliczki strona kupująca przekazała stronie sprzedającej kwotę 1000 zł (tysiąc złotych), które zostanie odliczone od wartości mieszkania.
Dziękuję z góry za wszelkie porady.
Czy, jeżeli wygram, strona przegrana ma obowiązek pokrycia kosztów sprawy i mojego prawnika?
Oto jak wygląda umowa:
Umowa wstępna na zakup mieszkania na ul. Błotnej 14/21 w Warszawie
Umowa wstępna zostaje zawarta pomiędzy sprzedającym Janem Kowalskim ur. w Lesznie legitymującym się dow. os. nr. 321434 a kupującym Stefanem Zbrzyznym ur w Warszawie legitymującym się dow. os. nr. 7459252. Cena nieruchomości została ustalona na 100 000 zł (sto tysięcy złotych). W ramach zaliczki strona kupująca przekazała stronie sprzedającej kwotę 1000 zł (tysiąc złotych), które zostanie odliczone od wartości mieszkania.
Dziękuję z góry za wszelkie porady.