Zerwanie umowy przez autora

• Autor wątku Autor wątku joala
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

joala

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Jestem początkujacym wydawcą. Zawarłam umowę z autorem na wydanie powieści. Zawarlismy w tej umowie, ze wydanie bedzie miało przebieg w dwóch etapach - 100 egz. sygnalnych, a następnie wydruk wedlug zamówień dystrybutorów - planowany naklad 2000 egz.

Wydruk sygnalny okazal sie niezbyt udany pod wzgledem wykonania okladki - sprawa techniki , okladka sie nieco unosi, co jest wada, ale jest to sprawa miedzy mna a wykonawcą zlecenia.

Przekazalam autorowi swoja opinie i zapewnienie, ze główny wydruk bedzie mial inna technike i na pewno bedzie zrobiony w 100% bezblednie (sprawdzona drukarnia).
Dzis otrzymalam wiadomość na maila, ze autor odstąpić chce od umowy. Moje koszty zwiazane z wydaniem 100 egzemplarzy;Korekta redakcja, łamanie i wydruk to okolo 1700 zł. Autor twierdzi, ze go koszty nie obchodzą, nic mi nie zwróci i zerwać chce umowę. Nikogo nie bedę trzymać na siłę, ale poniesione koszty miały być pokryte przez zyski ze sprzedaży dzieła . Mam pytanie co mam zrobić?
1. Czy autor może tak bezkarnie odstąpic od umowy?
2. Czy w takiej sytuacji mogę kontynuować pracę nad wydaniem książki?

Sama podciągam temat - naprawdę nikt nic nie wie?

Co umowa przewiduje w przypadku zerwania umowy? jakieś tryby szczególne?
Jak autor motywował odstąpienie od umowy?

Zastosowania miałby tu art. 59 praw autorskich oraz 494 kodeksu cywilnego

Art. 59.
Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, każda ze stron odstępując od umowy lub wypowiadając
ją może żądać od drugiej strony zwrotu wszystkiego, co ta otrzymała z tytułu
umowy.

Art. 494. Strona, która odstępuje od umowy wzajemnej, obowiązana jest zwrócić drugiej stronie wszystko, co otrzymała od niej na mocy umowy; może żądać nie tylko zwrotu tego, co świadczyła, lecz również naprawienia szkody wynikłej z niewykonania zobowiązania.

Powrót