Zerwanie umowy słownej na wykonanie pracy pisemnej

• Autor wątku Autor wątku Kacper89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kacper89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam
chciałbym się poradzić co powinienem zrobić w następującej sprawie.
Zleciłem jakiś czas temu napisanie/zredagowanie pracy naukowej.
Nie podpisywałem żadnej umowy, współpraca polegała na tym, że informowali mnie o ilości napisanych stron i ja płaciłem wtedy za tych kilka gotowych stron, jednak współpraca nie przebiegała tak jak powinna, tj. głownie nie dotrzymywanie wcześniej ustalonych terminów kiedy miały pojawiać się konkretne materiały, nie dotrzymywanie innych kryteriów ustalonych wcześniej.
Stąd też w końcu zrezygnowałem ze współpracy. Wcześniej ostrzegałem że do tego dojdzie jeśli współpraca się nie poprawi.
Jednak teraz ta firma straszy mnie że skieruje to na drogę prawną*i żąda ode mnie zapłaty za materiały tj. około 300zł, które przygotowali a ja w między czasie zrezygnowałem. Materiały nie zostały mi przekazane a jedynie poinformowali mnie że są gotowe i po opłaceniu je otrzymam.
Zaznacze jeszcze że wcześniej zapłaciłem 200zł zaliczki a całość*miała kosztować około 2 tyś. zł. Poinformowałem, że oczekuje jej zwrotu.

Moje pytanie brzmi, co zrobić kiedy będą przychodziły zapewne polecone/za potwierdzeniem odbioru pisma w tej sprawie od nich bądź jakiejś kancelarii, czy w ogóle je odbierać? czy pisać w tej sprawie na forum dopiero gdy takowe przyjdzie.

Jeżeli brzmi to nie zrozumiałe proszę o wiadomość, postaram się to poprawić.
Nabijaczom postów dziękuje, proszę się nie udzielać

Kacper89 napisał:
... Moje pytanie brzmi, co zrobić kiedy będą przychodziły zapewne polecone/za potwierdzeniem odbioru pisma w tej sprawie od nich bądź jakiejś kancelarii, czy w ogóle je odbierać? ...
Zapłacić:
Przepis prawny:
Art. 55.
[Usterki i wady prawne dostarczonego utworu]

1. Jeżeli zamówiony utwór ma usterki, zamawiający może wyznaczyć twórcy odpowiedni termin do ich usunięcia, a po jego bezskutecznym upływie może od umowy odstąpić lub żądać odpowiedniego obniżenia umówionego wynagrodzenia, chyba że usterki są wynikiem okoliczności, za które twórca nie ponosi odpowiedzialności. Twórca zachowuje w każdym razie prawo do otrzymanej części wynagrodzenia, nie wyższej niż 25 % wynagrodzenia umownego.

2. Jeżeli utwór ma wady prawne, zamawiający może od umowy odstąpić i żądać naprawienia poniesionej szkody.

3. Roszczenia, o których mowa w ust. 1, wygasają z chwilą przyjęcia utworu.

4. Jeżeli zamawiający nie zawiadomi twórcy w terminie sześciu miesięcy od dostarczenia utworu o jego przyjęciu, nieprzyjęciu lub uzależnieniu przyjęcia od dokonania określonych zmian w wyznaczonym w tym celu odpowiednim terminie, uważa się, że utwór został przyjęty bez zastrzeżeń. Strony mogą określić inny termin.
Tutaj to około 500,- .
Kacper89 napisał:
... Nabijaczom postów dziękuje, proszę się nie udzielać
Więcej pokory proszę, tutaj nikt nie ma obowiązku udzielić Tobie jakiejkolwiek odpowiedzi.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
Zapłacić:
Przepis prawny:
Art. 55.
[Usterki i wady prawne dostarczonego utworu]

dziękuje za odpowiedź, czy jednak brak zawartej pisemnej umowy ma znaczenie?
zrezygnowałem ze współpracy ze względu na kilkukrotne a tak naprawdę niedotrzymanie żadnego terminu na który się umawialiśmy. jednak ostatecznie płaciłem za te materiały. Ale przy kolejnym razie w końcu napisałem że to koniec naszej wspołpracy. wtedy okazało się że przygotowali okolo 20stron a umawiałem się na 40 tzn kolejny nie dotrzymany warunek. nie otrzymałem ich w końcu.

Jakie mogą być przewidywalne kroki tej firmy? co mógłbym zrobić w tej sytuacji aby ustrzec się od zapłaty tej kwoty?

Kacper89 napisał:
dziękuje za odpowiedź, czy jednak brak zawartej pisemnej umowy ma znaczenie? ...
Nie ma. Twórcy należy się określona ustawą część wynagrodzenia.

Powrót