Zerwanie umowy z pracodawcą - Praktyka zawodowa

• Autor wątku Autor wątku Aeralneu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aeralneu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Jestem w pierwszej klasie szkoły zawodowej jako mechanik, w związku z czym musiałem podjąć praktyki. Praktyki załatwiłem sobie poprzez Cech u prywatnej firmy, gdzie zamiast uczyć się naprawy samochodów, nauczyłem się wyrywania chwastów, mycia okien, bram i zamiatania. Jeśli stałem przy samochodzie z doświadczonym mechanikiem, przychodził szef i rozkazywał mi robić inne rzeczy niezwiązane z moim nauczaniem. Postanowiłem zerwać umowę, więc poszedłem do Cechu, gdzie powiedzieli mi, abym udał się do tej firmy i porozmawiał z szefem. Po krótkiej rozmowie dowiedziałem się, że aby się wypisać muszę oddać mu 500zł, za załatwianie jakichś spraw, za badania itp. Chciałem przepisać się na praktyki do szkoły.

Czy mam obowiązek oddania mu tych pieniędzy? Czy tym nie powinien zająć się Cech? Co mogę w tej sytuacji zrobić?

Aeralneu napisał:
że aby się wypisać muszę oddać mu 500zł, za załatwianie jakichś spraw, za badania itp. Chciałem przepisać się na praktyki do szkoły.
Nic nie musisz oddawać
Jak załatwiłeś praktyki w szkole (warunek konieczny)to nalezy napisac pismo rozwiazujace umowe w celu przygotowania zawodowego.(podpis rodzica na wypowiedzeniu)

Tylko, że najpierw muszę wyciągnąć od niego jakieś papiery, zaświadczenie lekarskie itp. Obawiam się, że nie będzie chciał mi tego tak dobrowolnie oddać, więc co mam zrobić, jeśli będzie jednak chciał wyłudzić ode mnie pieniądze?

Powrót