Zerwanie umowy z UP

• Autor wątku Autor wątku scyzoryk90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

scyzoryk90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam ,

Jestem na stażu z urzędu pracy . Pracodawca podpisał umowę na staż z urzędem pracy . Jestem na stażu od 5 miesięcy a staż mam do listopada 2010 , Chciałbym przerwać staż z powodu atmosfery panującej w pracy , wykonywaniu prac do których nie zostałem przyuczony oraz nie posiadam uprawień do jej wykonania a mimo to muszę je wykonywać , w konsekwencji straszny mobbing. Nie chce pracować w takiej atmosferze i pod takim naciskiem , stąd moje pytanie jakie są konsekwencje rezygnacji ze stażu , i czy mogę ja zakończyć staż przed terminem kończącym staż ? Czy musiałbym zwrócić wynagrodzenie za odbyty okres stażu ?

Ostatnia edycja:
Zgodnie z rozporządzeniem dotyczącym stażu:
§ 8. Bezrobotnemu odbywającemu staż przysługuje prawo do równego traktowania na zasadach przewidzianych w przepisach rozdziału IIa w dziale
pierwszym ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r.
— Kodeks pracy (Dz. U. z 1998 r. Nr 21, poz. 94,z póên. zm.3)).
§ 9. 1. Starosta na wniosek bezrobotnego odbywającego
staż lub z urzędu może rozwiązać z organizatorem umowę´ o odbycie stażu w przypadku nierealizowania przez organizatora programu stażu lub niedotrzymywania
warunków jego odbywania, po wysłuchaniu organizatora stażu.

Jeśli w opisany powyżej sposób zostanie rozwiązany staż to nie będziesz zwracać żadnych kosztów.
Żadnych kosztów nie zwaraca się także w sytuacji gdy przerywa się staż z powodu podjęcia pracy.
Jeżeli rozwiązanie stażu następuje z innych powodów niż opisane powyżej to zwraca się wtedy np. tylko koszt badań lekarskich opłaconych z FP. Nie zwraca się stypendium bo przecież otrzymuje się je za okres, w którym faktycznie się pracowało na tym stażu.

Witam!! Obecnie odbywam staż,ale mam mozliwość podjąć pracę.Jakie dokumenty muszę dostarczyć do UP żeby zerwać umowę bez żadnych konsekwencji? Czy muszę dostarczyć umowę o pracę? Co mam zrobić jeśli na razie jest to okres próbny, a umowa będzie później? PROSZĘ O PoMOC!!!

kasia629 napisał:
...Co mam zrobić jeśli na razie jest to okres próbny, a umowa będzie później? PROSZĘ O PoMOC!!!
Czyli to praca "na czarno" - umowa ma być od razu.

Nie na czarno.Okres próbny trwający 1 miesiąc,a później jak się sprawdzę, to dadzą mi umowę.

Ok. Ustna umowa też istnieję, mimo to może Pani poprosić o umowę zlecenie na okres 1 miesiąca. Tak, będzie bezpieczniej.

kasia629 napisał:
Nie na czarno.Okres próbny trwający 1 miesiąc,a później jak się sprawdzę, to dadzą mi umowę.
To ten 1 miesiąc próbny na jakiej podstawie? Bo umowa o pracę na okres próbny powinna być w dniu jej rozpoczęcia.

Powrót