Zerwanie umowy z UPC

• Autor wątku Autor wątku jaro88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jaro88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry, jako że to mój pierwszy post postaram się w miarę prawidłowo opisać mój problem.

1. Musiałem z przyczyn ode mnie nie zależnych wyprowadzić się z lokalu w którym miałem założone UPC (telewizja,internet,telefon).
2. Byłem ich klientem od prawie 8 lat, pierwsze umowy były na tatę, od 2011 roku są na mnie.
3. Prosiłem o polubowne załatwienie sprawy, spotkałem się ze zrozumieniem pracowników UPC; na wniosek zerwą umowę z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia, lecz niestety zostanie naliczona kara w kwocie ok 650 zł za zerwanie umowy.
4. Prosiłem o odstąpienie od kary, tłumaczyłem że jestem długoletnim klientem, zadowolonym z usług, wcale nie chce się z UPC rozstawać ale muszę bo nie ma fizycznej możliwości przeniesienia usług na nowy adres.
5. Oczywiście wszystko rozumieją ale karę i tak naliczą gdyż tak stanowi regulamin.

I teraz sedno sprawy. Postanowiłem poczytać ten regulamin i oto co w nim znalazłem:

http://www.upc.pl/pdf/upc_regulamin_swiadczenia_uslug_upc_polska_wazny_od_23_04_13.pdf

Rozdział II.
Zawarcie Umowy Abonenckiej

§ 6
1.Umowa Abonencka może być zawarta z Zamawiającym posiadającym tytuł
prawny do Lokalu.
2.Zamawiający zobowiązany jest przedstawić dokument potwierdzający tytuł
prawny do Lokalu.
3. - 5. usunięte
6.Abonent obowiązany jest niezwłocznie, nie później niż w terminie 14 dni od utraty tytułu prawnego do Lokalu, do pisemnego powiadomienia Dostawcy usług o tym fakcie.

Chodzi mi o to że ja nie posiadam tytułu prawnego do lokalu gdyż prawo takie posiadał mój ojciec. W 2011 roku gdy postanowiliśmy że kolejna umowa będzie na mnie, do domu przyszedł przedstawiciel handlowy podpisać nową umowę ze mną i nie informował mnie a raczej nie zapytał czy prawo do lokalu posiadam, podpisał umowę i do dziś przedłużałem ją wyłącznie telefonicznie.

Czy na tej podstawie mogę cokolwiek zrobić? Czy to może być przesłanką do podjęcia jakichkolwiek działań aby od kary za zerwanie odstąpili ? Nie wiem co robić ale odpuścić nie chce bo tak sie nie traktuje wieloletnich klientów, nawet jeśli mają do tego prawo.

Możesz próbować ale wątpię czy coś się da załatwić.

Witam jestem nowy na forum wiec nie jestem pewien czy pisze w dobrym dziale.
posiadam pakiet upc max hd, hbo, canal+ do tego internet, telefon i multiroom hd umowa do sierpnia 2016. Chciał bym rozwiazac umowe bo to jest przesada zeby płacic 260 zł co miesiac i teraz moje pytanie: jeżeli upc od 6 miesiecy nie właczyło mi pakietu hbo na dodatkowym dekoderze to czy mogę zerwać z nimi umowe z powodu niedotrzymania umowy z ich strony bez ponoszenia kosztów jesli tak to bardzo prosze o pomoc w napisaniu takiego pisma