Zerwanie umowy z upc

• Autor wątku Autor wątku sven000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sven000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam

Proszę o poradę w takiej kwestii:

Miałem umowę na świadczenie usług z firmą upc. Okres obowiązywania umowy minął, więc postanowiłem rozwiązać umowę. W biurze upc zaproponowano mi obniżenie opłat z zachowaniem dotychczasowych warunków i podpisanie umowy na warunkach promocyjnych na 24 miesiące. Jednym z warunków było zachowanie mojego numeru telefonu 12353….. Jest to jednym z punktów umowy. Numer ten widnieje na mojej stronie internetowej. Jakież było moje zdziwienie, gdy po jakimś czasie odkryłem, ze zamiast numeru 12353…. Mam przydzielony numer 22601…. Firma upc bez powiadomienia mnie samowolnie zmieniła mi numer. Wielokrotnie interweniowałem na infolinii o przywrócenie mi poprzedniego numeru, wyrażałem swoje oburzenie zaistniałym faktem (zanotowałem nazwiska rozmówców i terminy rozmów). Wszystko bezskutecznie. Doprowadzony do „szewskiej pasji” napisałem wypowiedzenie umowy o świadczeniu usług w trybie natychmiastowym opisując dokładnie przyczynę i przebieg moich perturbacji z firmą upc. Na drugi dzień po złożeniu przeze mnie wypowiedzenia umowy numer został mi przywrócony, po kilku dniach dostałem pismo wyjaśniające i prezent przeprosinowy oraz groźbę, że zerwanie przeze mnie umowy promocyjnej skutkować będzie karą 1880 zł.

Czy umowa promocyjna ma wartość nadrzędną nad realizowaniem warunków umowy? Zerwałem umowę z powodu nie wywiązywania się z jej warunków przez firmę upc. Czy w takiej sytuacji mam prawo to zrobić? Czy upc ma prawo żądać ode mnie odszkodowania za zerwanie umowy promocyjnej?

Przepraszam za rozwlekłość opisu i bardzo proszę o poradę.

Zbyszek

Miałaś prawo złożyć reklamację na to co było nie tak.

Jeśli firma przywróciła numer nie masz podstaw do rozwiązania umowy. Jeśli dalej będziesz chciała zerwać umowę licz się z koniecznością zapłaty 1900zł.

Ostatnia edycja:
Dziękuję. Wypowiedzenie złożyłem zanim numer został mi przywrócony. To co teraz? Anulować wypowiedzenie umowy?
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję
Zbyszek

Moim zdaniem tak.

W niedzielę padł mi internet. Jak myślisz...złożyłem wypowiedzenie w poniedziałek czy zadzwoniłem do BOK z reklamacją? ;)

No tak, masz rację, ale gdyby reklamacja przez kilka tygodni była ignorowana, to nie miałbyś podstaw do rozwiązania umowy w trybie natychmiastowym?

Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam
Zbyszek

sven000 napisał:
No tak, masz rację, ale gdyby reklamacja przez kilka tygodni była ignorowana, to nie miałbyś podstaw do rozwiązania umowy w trybie natychmiastowym?Zbyszek

Zwykle nie dzwonię drugi raz i nie proszę o załatwienia sprawy. Tylko wysyłam list polecony + ZPO.

Nie chcę się upierać przy swoim, ale ja kilkakrotnie interweniowałem w tej sprawie i mam na to dowody, w umowie stoi jak byk mój stary numer, a oni nic. Jak grochem o ścianę. Ale chyba nie warto kopać się z koniem :)
dzięki jeszcze raz
Zb.

Powrót