zerwanie umowy-zlecenie

• Autor wątku Autor wątku JolaeR
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JolaeR

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
umowa zlecenie w skrócie:
1. opisane zadanie do wykonania
2. Zleceniobiorca zobowiązuje się wymienione czynności wykonać w terminie od dnia 01.08.2006 do dnia 30.09.2006
3. wynagrodzenie
4. postanowienia szczególowe
6. nie wykonanie wterminie, wadliwe lub nienależyte wykonanie zlecenia = pomniejszenie wynarodzenia lub anulowanie zlecenia
7. zmiany tylko na piśmie
8. w sprawach nie objętych tekstem niniejszej umowy = Kodeks Cywilny
9. dwa jednobrzmiące egzemplarze

krótki opis sytuacji:
Pan X został zatrudniony jako Kierowca samochodu ciężarowego
są przepisy regulujące czas pracy kierowcy
Wykonując polecenia Zleceniodawcy Pan X nie odpoczywał przez dwa tygodnie tyle ile ustawa przewiduje, jedynie po 24h
wyjechawszy w trasę w następnym tygodniu zasnął za kierownicą - skutek, zepsuty samochód, zmarnowany towar
na szczęście nic Mu się nie stało

a teraz pytanie:
1. czy jeśli zostanie obciążony kosztami naprawy samochodu, zepsucia się towaru [rybki, owocki morza] to ma jakieś szanse by się bronić? w końcu nie miał odpoczynku od dwóch tygodni tyle ile Mu się należy [tarczki tachografowe są zachowane]
2. czy może odstąpić od umowy, bo nie chce dalej pracować w takich warunkach

w umowie nie ma mowy o czasie pracy, ale jako zawodowy kierowca powinien przestrzegać ustawy o czasie pracy kierowców
tylko jak tu przestrzegać tych przepisów jak Zleceniodawca mówi "jedź"

Jak wybronić się z tej sytuacji?

Mamy za tydzień ślub, związane są z tym niezłe wydatki, a tu taka sprawa
Oczywiście jako przyszła Małżonka jestem niezmiernie szczęśliwa że przyszły Mąż żyje, ale nie może przecież pracować tak dalej, bo w końcu stanie się coś gorszego.
co robić?

Art. 746. Kodeksu Cywilnego
§ 2. Przyjmujący zlecenie może je wypowiedzieć w każdym czasie. Jednakże gdy zlecenie jest odpłatne, a wypowiedzenie nastąpiło bez ważnego powodu, przyjmujący zlecenie jest odpowiedzialny za szkodę

Czy uniemożliwianie przestrzegania czasu pracy jest ważnym powodem do zerwania umowy zlecenie?
co jest tym ważnym powodem?

jakie są szanse udowodnienia, że to Pracodawca wymusił nieprzestrzeganie czasu pracy kierowcy?

Mamy zbyt mało danych, aby ocenić charekter umowy. Jeżeli rzeczywiście była to umowa ,,zlecenia", to ustawa o czasie pracy kierowców nie ma zastosowania. Dotyczy ona tylko kierowców zatrudnionych na podstawie stosunku pracy.
Co do pytań:
1. Ciężka sprawa. Zakładam, że umowa milczy na temat odpowiedzialności w takim wypadku. Przyszły mąż odpowiada za nienależyte wykonanie zobowiązania. Może się bronić, wykazując, że nie ponosi winy za zaistniałe zdarzenie. Czyli polecenia zleceniodawcy były takie, że doprowadziły do wypadku z niewyspania.
2. Moim zdaniem istnieją podstawy do wypowiedzenia. Niemożność wykonywania umowy jest ważnym powodem. A rozumiem, że zleceniodawca stawia wymagania bardzo trudne (jeżeli nie niemożliwe) do spełnienia.

Zeby dochodzić roszczeń na podstawie umowy zlecenia, trzeba najpierw dowieść, że pomimo jej zapisów miała ona charakter umowy o pracę.
Wtedy jak powiedział ubilexibi mozna wykorzystać przesłanki o czasie pracy, które pracodawca złamał. Wtedy koszty szkód spowodowane uszkodzeniem samochodu nie bedzie prawdopodobnie ponosił zleceniobiorca a pracodawca. Odszkodowanie w tym wypadku nie bedzie nalezało się zleceniodawcy.

jak dowieś że mimo zapisów umowa miała charakter umowy o pracę?
zieloniutka w tych tematach jestem....

Przy umowie o pracę istnieje ścisłe podporządkowanie pracodawcy (obowiązek wykonywania jego poleceń), wyznaczone są godziny pracy. Natomiast zleceniobiorca wykonuje zlecenie samodzielnie i jego wynagrodzenie uzależnione jest od efektu, a nie od czasu pracy.

Drobna poprawka: przy umowie zlecenia "efekt" nie ma znaczenia, liczy się wyłącznie "staranne wykonanie" zlecenia. "Skutek" ma znaczenie przy umowie o dzieło.

Uważam, że bardzo źle się stało, że ustawa o czasie pracy kierowców dotyczy wyłącznie kierowców zatrudnionych na umowę o pracę.
Czyżby kierowcy zatrudnieni na umowę zlecenie są cyborgami albo robotami?
Czyżby mogli pracować 24 godziny na dobę? Bez snu, odpoczynku, jedzenia i picia.

Zawsze sądziłam, że ta ustawa dotyczy dokładnie wszystkich kierowców, prowadzących samodzielnie działalność również. Bo jeśli nie, to jest to jeden wielki idiotyzm. Jakże typowy dla naszej władzy ustawodawczej...

Ustawa z dnia 24 sierpnia 2001 o czasie pracy kierowców dotyczyła wszystkich, natomiast ustawa z 16 kwietnia 2004 roku o czasie pracy kierowców dotyczy kierowców zatrudnionych na podstrawie stosunku pracy.

Dz.U.92 poz 879

U S T A W A
z dnia 16 kwietnia 2004 r.

o czasie pracy kierowców[1]

Rozdział 1
Przepisy ogólne

Art. 1.
Ustawa określa:
1) czas pracy kierowców zatrudnionych na podstawie stosunku pracy;
2) obowiązki pracodawców w zakresie wykonywania przewozów drogowych;
3) zasady stosowania norm dotyczących okresów prowadzenia pojazdów,
obowiązkowych przerw w prowadzeniu i gwarantowanych okresów odpoczynku,
określonych rozporządzeniem Rady (EWG) nr 3820/85/EWG z dnia 20 grudnia
1985 r. w sprawie harmonizacji niektórych przepisów socjalnych odnoszących
się do transportu drogowego[2] oraz Umową Europejską dotyczącą pracy załóg
wykonujących międzynarodowe przewozy drogowe (AETR), sporządzoną w Genewie
dnia 1 lipca 1970 r. (Dz.U. z 1999 r. Nr 94, poz. 1087), zwaną dalej
"Umową AETR".

Chciałabym wiedzieć, jakie są konsekwencje prawne zerwania umowy zlecenia??? U mnie umowa jeszcze na 3 miesiące, ale chcę ja zerwać. W Kodeksie Cywilnym- napisano,ze mogę, ale musze ponieść koszty tego. Czyli co? Nie wypłacą mi należnych pieniędzy?? A jeśli odpowiednio wcześnie o tym poinformuję i będą sobie w stanie kogoś w tym czasie znaleźć, np. 2 tygodnie- to też mam być zleceniodawcy coś winna?? Jest to dla mnie niejasne- szczególnie po przestudiowaniu odpowiedniej części Kodeksu Cywilnego.
Nie ma w mojej umowie- nic o zerwaniu umowy- tylko zapis o odpowiednim odniesieniu do Kodeksu- wspomniany zresztą wyżej>
Z góry dziękuję za szybką odpowiedź, bo już nie wytrzymuję :x

Powrót