Zespol muzyczny i tekst piosenki

• Autor wątku Autor wątku forkris
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

forkris

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Bardzo prosze o rade w pewnej sprawie.
Otoz razem z moja kapela juz niedlugo wydajemy plyte. Nie mamy kontraktu z firma wydawnicza. Po prostu robimy to we wlasnym zakresie. Wyjdzie ok 1000 szt., ktore bedziemy rozprowadzac rowniez we wlasnym zakresie po Polsce.
Do jednej z piosenek dawno temu tekst napisala dziewczyna, z ktora bylem. Tekst nie zostal oczywiscie zgloszony do ZAIKSU.
Teraz z ta dziewczyna nie jestem, piosenka juz jest na plycie. Dodam, ze tekst zostal nieznacznie zmieniony, aby pasowal do muzyki, ktora ja skomponowalem.
Czy ta osoba moze robic problemy z tego tytulu? Czy moze zalozyc sprawe sadowa o wykorzystanie tekstu? Zaznacze jeszcze, ze nie ma zadnego rekopisu, czy innych kartek, poniewaz tekst powstal przynajmniej z 5 lat temu.

Dla wlasnej spokojnosci chetnie bym ta piosenke wyrzucil z plyty, bo mi na niej az tak bardzo nie zalezy, ale teraz jest juz za pozno.
Zastanawiam sie rowniez czy lepiej napisac na okladce, ze jest ona autorka tekstu, czy tez lepiej nie.

Pozdrawiam i prosze o odpowiedz.

Musisz uzyskać zgodę autorki na wykorzystanie jej tekstu i umieszczenie go na płycie - wtedy kłopotów nie będzie.:)

Ale wlasnie to nie jest takie proste ze wzgledu na to, ze gniewamy sie na siebie :)
Z mojego punktu widzenia potrzebne sa przeciez jakies dowody na to, ze tekst jest jej. Natomiast nie ma zadnych dowodow.
Wiem, ze sprawa wyglada glupio, bo sam nie chcialbym byc w takiej sytuacji, jednak wiem, ze ta osoba jesli juz to zrobi, to z checi narobienia mi problemow, a nie dlatego, ze uwaza sie pokrzywdzona.

Pozdrawiam

ostatnio Wiśniewski przegrał w Sądzie sprawę z jakimś więźniem którego tekst wykorzystał z w jednej ze swoich piosenek i musi tamtemu zaplacic coś ponad 100 000 PLN....

Powrót