Zespol tanca

• Autor wątku Autor wątku Lukimi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lukimi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
:) Przepraszam za taki 1 post ale sie temat nie chciał stworzyć... wyskakiwał błąd ogólny...

Witam Serdecznie Wszystkich!
Jest to mój pierwszy post na Tym forum i na wstępie chciałbym przeprosić jeśli umieściłem post w złym temacie:) Następnym razem błędu tego nie popełnię( o ile zaistniał);) No, ale do rzeczy!

Potrzebuje pomocy/porady. Od pewnego czasu pewna rzecz nie daje mi spokoju.
Otóż ,Jest sobie grupa ludzi lubiąca taniec tworzą zespół jeżdżą na różne kursy zmazane z tańcem itp. Itd. W pewnym momencie swojej ?działalności? zaczynają dawać pokazy ,tańczą np. na imprezach publicznych za pieniążki czasem tez charytatywnie .Po pewnym czasie chcą powiększyć grono fascynatów tańca i zbierają ludzi aby ich uczyć tego tańca pobierają opłaty tak zwane składki (ok.15 zł miesięcznie) na różne cele np. mata do tańca, barierki, utrzymanie strony na serwerze(strona związana z tańcem ,grupą).Sala jest darmowa.
I tutaj jest moje pytanie. Czy to jest legalne? Dawanie pokazów ,obieranie składek? Wiem ze można dawać pokazy na umowę zlecenie ale czy w tej sytuacji także? Ale co na przykład ze składkami?
Co trzeba by było zrobić żeby to się stało legalne? Jakie Formalności należało by załatwić ?
I jeszcze jedno pytanie. Jak to jest z takimi malarzami co sobie siedzą na rynku i malują ludzią portrety? Potrzebują na to jakiś papierek? Mogą tak siedzieć i malować sobie pobierając za to opłaty?
Zadaje to pytanie ponieważ w trakcie dyskusji ktoś powiedział ze nie jest potrzebny takim malarzą żadny dokumencik i ze jest to legalne. A według mnie jest to równie legalne jak handel na stadionie 100 lecia :P

Pozdrawiam i Z góry Dziękuje za szybką odpowiedz:)

Powrót