Zestaw nasadek i kluczy - brak możliwości wymiany/zwrotu

• Autor wątku Autor wątku hades902
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hades902

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam
Dzisiaj zakupiłem w pewnym znanym sklepie Zestaw nasadek i kluczy w skrzynce za kwotę ~44zł.
Nasadki i klucze miały mi służyć w samochodzie. Po zakupie poszedłem do samochodu otworzyłem blistrowane opakowanie wyciągnąłem nasadki sprawdziłem czy pasują,niestety NIE pasuje żadna.
OD razu postanowiłem wziąc to wszystko i paragon i iść to wymienić lub zwrócić i tu zaczęły się schody...

W punkcie obsługi klienta,powiedziałem,że chciałbym wymienić lub oddać towar ponieważ,nasadki nie pasują mi do samochodu. Pani wezwała osobe odpowiedzialną za ten dział i stwierdził,że po pierwsze widzę co kupuję,a po drugie opakowanie jest uszkodzone i nie można ani wymienić ani oddać towaru,ale może zadzwonić do "szefowej" i ona zadecyduję - zgodziłem się. Przyszła Pani stwierdziła to samo - widzę co kupuję, opakowanie jest uszkodzone i nie podlegam żadnemu prawu wymiany,zwrotu, ponieważ oni nie mają takich opakowań i nie sprzedadzą tego drugi raz.
Na pytanie jak miałem to otworzyć by opakowania nie uszkodzić powiedziała, że nie uwzględnia wymiany towaru.. po prostu koniec kropka.
Po dyskusji, zaczęła stwierdzać i jej koledzy/koleżanki w punkcie obsługi klienta,że to TOWAR jest uszkodzony.
Dla mnie jest to nie jasne. Towar nie jest uszkodzony,lecz to opakowanie blistrowane zostało otwarte i tyle,nic więcej z tym nie robiłem,bo kupiłem i od razu spradziłem to minęło około 15 minut (na parkingu sklepu sprawdzalem).
Oświadczyli mi też,że nawet jakbym kupił telewizor,ale go chciał zwrócić w idealnym stanie i pudełku to ich to nie obowiązuje i oni tego towaru nie przyjmują.
Zostało spisane zgłoszenie reklamacyjne,którą podstawe prawną mam wpisaną: RĘKOJMIA.
Towar kazałem im zakleić tak,żeby się do niczego znowu nie przyczepili i zabrałem do domu (by nie wynaleźli na mnie haka). W czwartek ma być jakiś główny kierownik tego działu i mam przyjść i on zdecyduje czy zostanie wymieniony towar,ale od razu mi oznajmili,że to mało prawdopodobne...

Wydaje mi się,że jest to działanie bezprawne. Kupiłem towar lecz nie spełnił moich oczekiwań (mimo iż go widziałem). Opakowanie blistrowane zostało otwarte bo inaczej bym się nie dostał do tej skrzyneczki.

Z góry przepraszam,jeżeli są jakieś błędy itp.

Bardzo proszę o odpowiedź.

ŻADNA nasadka nie pasuję.
Jest to duża sieć sklepów,czy nie obowiązuję mnie prawo wymiany towaru? Lub jakiekolwiek prawo konsumenta?

hades902 napisał:
ŻADNA nasadka nie pasuję.
Ale dlaczego ?:)
Jest źle wykonana, przykładowo 13 ma rozmiar 12,5 ?
Nie pasuje, bo Ci kolor nie odpowiada ?
Sprecyzuj :)

Nie pasuję mi do śrub,które mam w samochodzie.

Się dowiedziałem...
Dlaczego pytam ?
Klucze mają wadę i dlatego nie pasują, czy złe kupiłeś ? Może tak zrozumiesz pytanie :)

Bardzo przepraszam,ale lekko poddenerwowany jeszcze jestem.
Złe kupiłem.

To odpowiedź już otrzymałeś post #2.
Gdyby powodem tego, że klucze nie pasują, była ich wada, wtedy możesz reklamować, a tak, cóż, jak to się mówi "widziały gały co brały", przykro mi.

A co z możliwością wymiany lub zwrotu towaru bez podawania przyczyny w ciągu 10 dni?

No to ja dalej nie rozumiem tego prawa. Dla kogo i kiedy stosowane jest to prawo zwrotu towaru lub wymiany na inny.

hades902 napisał:
Dla kogo i kiedy stosowane jest to prawo zwrotu towaru lub wymiany na inny.

Sprzedaż B2C, np via Internet (art. 27. ustawy o prawach konsumenta)

Powrót