Zeznania świadków

• Autor wątku Autor wątku KamilMianowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KamilMianowski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam wszystkich.
Mam pytanie związane z problematyką zaliczenia pracy w gospodarstwie do stażu pracy.
Od 1996 r. byłem właścicielem gospodarstwa rolniczego, od 1998 studiowałem zaocznie, w 2005 r zacząłem pracę na etat w firmie x.
Wystąpiłem do gminy o wydanie zaświadczenia określonego w ustawie o stażu pracy. Gmina wydała zaświadczenie stwierdzające, że w danym okresie byłem właścicielem rzeczonego gospodarstwa i opłacałem składki. Mam podobne zaświadczenia ze starostwa i KRUSu. Pracodawca zażadał przedstawienia zeznań dwóch świadków i oświadczenia mojego o zaistniałej sytuacji i wyjaśnienia w jaki sposób pracowałem w gospodarstwie podczas szkoły średniej i studiów.
W głównym inspektoracie pracy usłyszałem, że pracodawca nie może żądać takich zeznań. Moje pytanie brzmi: czy pracodawca ma rację i czy mogą to być zeznania moich rodziców? Nie znalazłem nigdzie w ustawodawstwie wyłączenia osób krewnych ze składania takich zeznań.

ustawa mówi jasno albo zaświadczenie o pracy (a nie byciu właścicielem czy opłacaniu składek) albo zeznania 2 świadków.
A tak logicznie skoro Gmina na terenie której znajduje się gospodarstwo nie potrafiła potwierdzić że pracowałeś w tym gospodarstwie to na jakiej podstawie pracodawca ma potwierdzić Twoją pracę

Ustawa jasno określa, że ma to być zaświadczenie o pracy, a Gmina nie jest w stanie takiego wydać, bo nie ma informacji czy ktoś pracował czy nie. Czyli ustawa do kosza? Jeśli w takim razie potwierdzę w gminie za pomocą zeznań dwóch świadków moją pracę, to Gmina powinna wydać takie zaświadczenie - na logikę. Jeżeli przedmiotowe zeznania dostarczę pracodawcy, to co z RODO świadków? Mój pracodawca to urząd administracji rządowej. RODO jest ściśle przestrzegane. Poza tym jak to bycie właścicielem nie jest jednoznaczne z pracą? Oczywiście, że jest - nawet jeśli praca ta polegała na organizacji funkcjonowania gospodarstwa.
P.S. Zeznania dwóch świadków dotyczą procesu wydawania zaświadczenia przez gminę. W ustawie nie ma mowy o świadkach składających oświadczenia przed pracodawcą.

Wprost przeciwnie, to właśnie w postępowaniu o wydanie zaświadczenia organ powinien wydać je na podstawie posiadanych dokumentów a nie świadków (bo to postępowanie uproszczone)
Na podstawie tej ustawy zapadło tyle orzeczeń że tryb postępowania nie powinien budzić wątpliwości. Na marginesie - PIP na swojej stronie wprost pisze że zeznania świadków można przedstawić pracodawcy

RODO świadków? co to za cudo?

Agnieszka3M napisał:
Wprost przeciwnie, to właśnie w postępowaniu o wydanie zaświadczenia organ powinien wydać je na podstawie posiadanych dokumentów a nie świadków (bo to postępowanie uproszczone)
Na podstawie tej ustawy zapadło tyle orzeczeń że tryb postępowania nie powinien budzić wątpliwości. Na marginesie - PIP na swojej stronie wprost pisze że zeznania świadków można przedstawić pracodawcy

RODO świadków? co to za cudo?
To ciekawe, bo PIP nie dalej jak w zeszły piątek poinformował mnie, że pracodawca nie może żądać zeznań świadków. Tylko urzad gminy może to zrobić w celu wydania zaświadczenia. Przypominam, że rozmawiamy o pracy w gospodarstwie, a nie w firmie, której akta spłonęły.

Urząd przetwarza dane osób związanych z urzędem - klientów, kontrahentów itd. w przypadku, gdy jeden z pracowników miał kolizję autem służbowym, jego dane nawet na prawie jazdy zostały "zamazane" (adres, pesel). Więc skąd zdziwienie dotyczace RODO świadków? RODO nie obowiązuje tylko w jednym miejscu - w sądzie. Nawet policjant nie może legitymować ludzi, bo tak mu się podoba.

Ale moje pierwotne pytanie dotyczyło czegoś innego: czy krewni (rodzice) mogą być świadkami?

KamilMianowski napisał:
RODO nie obowiązuje tylko w jednym miejscu - w sądzie.
Ludzie powariowali z tym RODO. Nie poświadczysz u notariusza dokumentu bo RODO, nie zarejestrujesz samochodu bo RODO, Nie kupisz samochodu bo RODO, Nie rozliczysz się z Urzędem skarbowym /wspólnie/ bo RODO, itp. , itd.
KamilMianowski napisał:
Nawet policjant nie może legitymować ludzi, bo tak mu się podoba.
Jak poda powód to może legitymować. Nawet kontroler w środkach komunikacji może legitymować przy braku biletu.

Ostatnia edycja:
victor.jan napisał:
Ludzie powariowali z tym RODO. Nie poświadczysz u notariusza dokumentu bo RODO, nie zarejestrujesz samochodu bo RODO, Nie kupisz samochodu bo RODO, Nie rozliczysz się z Urzędem skarbowym /wspólnie/ bo RODO, itp. , itd.

Jak poda powód to może legitymować.
Powód i podstawa. Prawna to wiadomo: ustawa o policji. Do tego jeszcze jeszcze faktyczna. Sama ustawa o policji to artykuł zrębowy. Sam z siebie nie daje prawa do legitymowania dowolnej osoby na ulicy.

KamilMianowski napisał:
Sam z siebie nie daje prawa do legitymowania dowolnej osoby na ulicy.
Pan jest podobny do osoby poszukiwanej. Proszę okazać dokumenty. O przepraszam to nie pan

KamilMianowski napisał:
Pracodawca zażadał przedstawienia zeznań dwóch świadków i oświadczenia mojego o zaistniałej sytuacji i wyjaśnienia w jaki sposób pracowałem w gospodarstwie podczas szkoły średniej i studiów.
Pracodawca nie może żądać takich wyjaśnień, a tym bardziej żądać zeznań świadków
KamilMianowski napisał:
czy krewni (rodzice) mogą być świadkami?
tak

Napisz skargę do PIP WŁAŚCIWEGO dla swojego miejsca zamieszkania

Przed kim powinny być przeprowadzone zeznania świadków w celu doliczenia do stażu pracy okresu pracy w gospodarstwie rolnym?​

Wobec braku możliwości wydania zaświadczenia przez urząd gminy pracownik zamierza udowodnić okresy pracy w gospodarstwie rolnym poprzez zeznania świadków. Czy te zeznania mają się odbyć przed pracodawcą, czy urzędem gminy?

Zgodnie z art. 3 ust. 3 Ustawy o wliczaniu okresów pracy w indywidualnym gospodarstwie rolnym do pracowniczego stażu pracy w wypadku niedysponowania przez urząd gminy dokumentami uzasadniającymi wydanie zaświadczenia o pracy w indywidualnym gospodarstwie rolnym okresy pracy w indywidualnym gospodarstwie rolnym mogą być udowodnione zeznaniami co najmniej dwóch świadków zamieszkujących w tym czasie na terenie, na którym jest położone to gospodarstwo rolne.

Przepisy prawa pracy nie precyzują, w jaki sposób mają być przeprowadzone zeznania świadków. W nauce prawa wyrażono na ten temat różne opinie. Według jednej z nich zeznania świadków mogą być przeprowadzone przed pracodawcą lub urzędem gminy. Jednakże istnieje również stanowisko, że jedynym właściwym trybem jest przeprowadzenie zeznań świadków przez urząd gminy. Z kolei w orzecznictwie sądowym wskazuje się, że obowiązek ten należy do pracodawcy (A. Rzetecka-Gil [w:] Ustawa o wliczaniu okresów pracy w indywidualnym gospodarstwie rolnym do pracowniczego stażu pracy. Komentarz, wyd. II, LEX/el. 2022, art. 3., LEX 2025 r. i przywołana tam literatura oraz orzecznictwo).

Z uwagi na brak jednoznaczności przepisu i wskazane wyżej rozbieżności ewentualny spór na tym tle może rozstrzygnąć wyłącznie sąd pracy.

Powrót