Zezwolenie na czasowe opuszczenie zakladu karnego

• Autor wątku Autor wątku bijouu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bijouu

Użytkownik
Odpowiedzi
76
Witam! Moj maz niedlugo zacznie odbywac kare pozbawienia wolnosci w wymiarze 5 lat w zakladzie polotwartym. Moje pytanie brzmi, czy moze otrzymac zezwolenie na czasowe opuszczenie zakladu karnego na narodziny swojego dziecka? zaznaczam, iz moze sie to zdarzyc po obyciu przez niego tylko kilku tygodni kary-czy w przypadku tak krotkiego okresu moze otrzymac to zezwolenie? zlozylismy wniosek o odroczenie wykonania kary jednak nie wstrzymuje ona wezwania do odbycia kary. dziekuje z gory za odpowiedz.

Nie jest to wykluczone. Takie zezwolenie można wydać na okres do 5 dni. Decyduje o tym - w zakładzie półotwartym - Dyrektor Zakładu Karnego.

Zezwolenie

A czy w tym przypadku o takie zezwolenie wystepuje skazany czy ja rowniez moge o to wystapic? zaznaczam, ze maz podejmuje prace zaraz po stawieniu sie w zakladzie, gdyz ciazy na nim obowiazek utrzymania rodziny, poza zakladem karnym na wolnosci, takze obawa nie stawienia sie w zk nie miala by racji bytu. poza tym zamierza stawic sie w terminie, bez opoznien, jest to zaklad karny blisko miejsca zamieszkania, ok. 17 km.

Moim zdaniem z wnioskiem powinien wystapić skazany jako strona postępowania wykonawczego. Ty możesz ewentualnie poprzeć jego wniosek na piśmie jeśli sądzisz że to by pomogło (nie jest to niezbędne).

tak przy okazji się spytam bo mam podobny problem. Mój chłopak przebywa w areszcie. Śledztwo trwa i nie wiadomo kiedy sprawa a ja za 2 tyg będę rodzić. Czy tymczasowo aresztowany ma możliwość wyjścia na moj poród ??

Powrót