zgłaszanie patentu - problematyczne (?) pytanie

• Autor wątku Autor wątku AronGns
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AronGns

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Zaznaczę iż jestem całkowicie niedoświadczony w tym temacie, nie szukam wiedzy co i jak od podstaw to się robi, natomiast pewnego dnia wytworzyłem w wyobraźni dosyć wyrazisty "motyw" na mały, szczególnego typu biznes, który teoretycznie można by zastosować na większą skalę, i oto mój problem polega na tym, iż nie mogę na tę chwilę znaleźć żadnej informacji odnośnie zgłaszania patentów tego typu, który by odpowiadał na moje pytanie, a mianowicie pytam już teraz bezpośrednio Was Państwo, czy można utworzyć patent na "motyw" czego podstawą jest coś ogólnie dostępnego np sprzedawanie gum do żucia (nie firmowych, własnych, no-name itp) które są sprzedawane w scenerii i sposobie odnoszącej się do innej tak jakby "reklamowanej" i "znanej" firmy?
Od razu odpowiadam dla kontrastu, że jeśli dana "znana" firma by sama to wymyśliła i komuś zrobienie tego zaproponowała to to jest to automatycznie reklama, czy tam sponsoring czy to i to itp typu redbull który jest wszędzie na wszelkie sposoby, motyw przewodni czy tam scenerii.

I mi chodzi o to czy ja jako zwykły niezwiązany z niczym człowiek mogę opatentować motyw "REKLAMOWY" małego biznesu związany bezpośrednio ze znaną marką typu Redbull? w sensie - nic od nich nie zabieram, niczego nie blokuje, po prostu dla przykładu wymyślam sobie że PATENTUJE tej sposób reklamy tej właśnie marki, że właśnie wymyśliłem sposób na biznes który reklamuję i jest bezpośrednio związany z tą a nie inną marką.

Mam nadzieję że znajdzie się grono osób co uspokoją mą niepewność :) a jeśli źle napisałem, zły dział itd. to na własną obronę dodam iż właśnie dopiero co przeczytałem tutaj nieco inny, aczkolwiek podobny post o tej samej tematyce patentów, jednakże na nieco odmienny temat na tym forum i sposób oraz poziom i jakość odpowiedzi na tamto zagadnienie przekonał mnie do własnego :)

Co do zasady opatentować można jedynie wynalazek.
AronGns napisał:
... I mi chodzi o to czy ja jako zwykły niezwiązany z niczym człowiek mogę opatentować motyw "REKLAMOWY" małego biznesu ...
Nie można czegoś takiego opatentować. Poczytaj o wzorze przemysłowym lub użytkowym. Proponuje odwiedzić stronę Urzędu Patentowego.

Ostatnia edycja:
dziękuję bardzo za odpowiedź :)

dzięki tej odpowiedzi dopiero teraz sobie pomyślałem, że istnieje przecież coś takiego jak zastrzeżenie marki, czy też nazwy produktu itp a bardziej o coś takiego mi chodziło przecież, dzięki wielkie! patent-wynalazek zapamiętam ;)

[FONT=&quot]Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin [/FONT][FONT=&quot]§8[/FONT][FONT=&quot]
[/FONT]

Ostatnią edycję dokonał moderator:
AronGns napisał:
... istnieje przecież coś takiego jak zastrzeżenie marki, ...
Nie ma czegoś takiego. Można uzyskać prawo ochronne na znak towarowy.

Powrót