Zgłosic czy nie?

• Autor wątku Autor wątku Gsta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gsta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

Zostalem oszukany(tak przypuszczam) na 21zł na jeden z aukcji. Czy jest sens zglaszac ta sprawe na policje? Czy policja zajmie sie sprawa za 21zł ? Czy poprostu wystawic negatywa i zakonczyc sprawe?

jako policjant powiem -" zgłaszać".... ale oczywiście wszystko zależy jak cenisz swoj czas (przesłuchania ,późniejsze dojazdy i sprawy sądowe itp)

Policja zajmie sie sprawa za "21zł"? :rolleyes: I co grozi osobie, ktora mnie oszukala?

Zajmie zajmie. Popełniono w końcu wykroczenie oszukiwania nabywcy z art. 134 kodeksu wykroczeń

Ok. Waszym zdaniem opłaca sie to zglaszac czy lepiej juz olac te 21zl i wystawic negatywa? Jakies koszta sa jakbym sprawe zglosil?

Koszty nie. Czy się opłaca, finansowo nie, a czemu pisał Markiz. Sprawcy grozi najwyżej kara aresztu, ale to w 99% mało prawdopodobne, ograniczenia wolności (co też raczej nie wchodzi w rachubę) lub grzywna (taka pewnie będzie kara, a wysokość zalezy od już innych czynników)

Dla ścisłości - kara pozbawienia wolności.

atmosphere, czemu pozbawienia wolności, nie aresztu? Mamy do czynienia z wykroczeniem z art. 134 k. w.

a nie 286 kk ?

nie zależnie od kwoty...

od 154.000 pln w związku z 294 kk (Sygn.akt IIK 359/08 K-lin) i wtedy Okręgowy...

Co do Gsta, Nie zgłaszać...spróbowac się dogadać, napisz maila czy opłaca mu się za 21zł mieć sprawe karną, a same allegro powiadomic, zablokuja mu konto...

moje 3 grosze :)

Co do 286 k. k. brak tutaj elementu wprowadzenia w błąd albo wyzyskania błedu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębrania działania. Inaczej, Gsta musiałby być celowo przy sprzedaży wprowadzony w błąd albo nie mógłby być zdolny do pojmowania swych działań, a ja tego elementu tutaj nie dostrzegam. Zaś wykroczenie z art. 134 k. w. mówi tylku o oszukiwaniu (w tym konkretnym przypadku) co do ceny, jeżeli nabywca poniósł lub mógł ponieść szkodę nieprzekraczającą 100 zł.

Nie wiemy jak na razie, na czym polegała nieuczciwość sprzedającego. Natomiast typowe oszustwa na allegro - kontrahent wpłaca, sprzedajacy nie wysyła - to z reguły własnie 286 kk, zas ten zamiar wywodzi się z zachowania sprzedawcy - nie wysyła, nie odpowiada na maile etc.

Krótko - zgłaszać!
Stracisz godzinkę na policji ale warto.
Nie chodzi o 21zł ale o zasadę.
Kto wie - może ten "ktoś" oszukał 100 osób na 21zł - a wtedy to już zupełnie inna sprawa.

Lex'ior napisał:
Co do 286 k. k. brak tutaj elementu wprowadzenia w błąd albo wyzyskania błedu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębrania działania. ........Zaś wykroczenie z art. 134 k. w. mówi tylku o oszukiwaniu (w tym konkretnym przypadku) co do ceny, jeżeli nabywca poniósł lub mógł ponieść szkodę nieprzekraczającą 100 zł.

a gdzie kolega z poście założyciela tematu zauważył że został on oszukany [FONT=&quot]co do ilości, wagi,miary, gatunku, rodzaju lub ceny bo ja tego nie wyczytałem...?

[/FONT]

Gsta napisał: "Zostalem oszukany(tak przypuszczam) na 21zł" - a stąd. Gsta nie napisał, że został wprowadzony w błąd przy transakcji i w związku z tym rozporządził niekorzystnie mieniem a napisał wprost, że został oszukany

Załóżyciel tematu nie jest prawnikiem- gdyby nim był pewnie nie zadałby takiego pytania, więc nie posługuje sie językiem fachowym i nie wymienia wszystkich znamion czynu...

Nie jest pewny czy został oszukany ("tak przypuszczam"), stąd bardziej wydaje się bardziej prawdopodobne wykroczenie, gdyż błąd po wydaniu przedmiotu transakcji raczej by wykrył. Nigdzie nie napisał, że działał pod wpływem błędu i że danej transakcji by nie dokonał gdyby nie został w błąd wprowadzony.

Mogę wysuwać podobny argument Markizie: "nigdzie nie wyczytałem, że zakładający ten topic napisał, ze został wprowadzony w błąd". Na chwilę obecna opis czynu wyczerpuje znamiona wykroczenia

Powrót