Zgłoszenie do US założenie konta bankowego - spóźnione :-(

• Autor wątku Autor wątku adamatex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adamatex

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witajcie!

Rok temu założyłem firmę jednoosobową (samozatrudnienie). Podczas zgłaszania NIP-1 nie posiadałem jeszcze konta bankowego. Konto zastało założone 7 dni po złożeniu NIP-1, lecz poinformowałem US o posiadaniu konta dopiero 30 dni później, podczas składania nowego NIP-1 w którym była informacją o numerze nowopowstałego konta. Do dnia powtórnego złożenia NIP-1 na koncie nie było żadnych transakcji.
Po roku otrzymałem wezwanie do US, tam dowiedziałem się że "jestem sprawcą wykroczenia skarbowego" :x i nakładają mi karę pienieżną (od 1000 zł do 30000 zł :wow: ). Ponoć miałem na zgłoszenie 14 dni, ja to zrobiłem po 30, nie wiedząc że jest taki przepis :? .
Powiedzieli mi że odwołanie nic już nie da, że mam napisać tylko wyjaśnienie i od tego co w nim będzie zawarte zależy jaka będzie kara.

Proszę o pomoc i informacje czy nie ma jakiegoś przepisu który pomógby mi uniknąć kary :help: .
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Obowiązek posiadania rachunku bankowego dotyczy tylko tych podmiotów gospodarczych, które dokonują jednorazowych transakcji przekraczających równowartość 3000 euro albo równowartość 1000 euro (gdy suma wartości transakcji w miesiącu poprzednim przekroczyła równowartość 10 000 euro).
Zgodnie z art. 81 § 1 pkt 1 Kodeksu karnego skarbowego (j.t. - Dz.U. z 2007, Nr 111, poz. 765 z późn. zm.) podatnik lub płatnik, który wbrew obowiązkowi nie dokonuje w terminie zgłoszenia identyfikacyjnego albo aktualizacji objętych nim danych albo też podaje dane niezgodne ze stanem rzeczywistym lub niepełne, podlega karze grzywny za wykroczenie skarbowe.
Zastosowanie sankcji karnej skarbowej z tego tytułu zależy od całokształtu okoliczności sprawy.
Proszę więc złożyć na piśmie wyjaśnienia i prosić o odstąpienie od kary.
Uważam, że urzędnicy z waszego US są zbyt rygorystyczni.
W razie ukarania proszę odwoływać się.

Dziękuje za szybką odpowiedź . Poinformuję jak zakończyła się moja sprawa.

No mam podobną sprawę, dziś właśnie dostałem wezwanie :mad:
Tyle, że ja mam zawieszoną działalność już kilka miesięcy czy to wpłynie na ocenę sytuacji? Czy mogą odstąpić od ukarania grzywną?

Powrót