E
Eskazi
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Uprzejmie proszę w miare możliwości o udzielenie mi porady w następującej kwestii. Piec miesięcy temu odbylem wraz z moja siostra rozprawe sadowa w celu nabycia spadku w pierwszej lini dziedziczenia. Miesiąc po rozprawie otrzymalem zawiadomienie o jego uzyskaniu bez klauzuli prawomocności. Oczekując na uprawomocnienie wyroku sadowego złożyłem wniosek o wydanie wyroku na pismie. Z przyczyn wiadomych tylko dla sadu jeszcze go nie otrzymałem. Z tej oto przyczyny jak do tej pory nie złożyłem w stosownym urzedzie skarbowym zawiadomienia o jego nabyciu, oczekując ciagle na formalne powiadomienie o jego uprawomocnieniu. Czy mogę poinformowac urząd skarbowy o nabyciu spadku bez stosownych sadowych pism. Czy raczej wstrzymac się z powiadomieniem do chwili uzyskania od sadu wyroku na pismie z klauzura prawomocnosci. A może złożyć już w tej chwili druk SD-Z1. Jak takowa sytuacja może mieć zastosowanie do zwolnienia z podatku w przypadku jego zgłoszenia do miesiąca czasu od jego uzyskania. Czy mogę się także odwołać z tym problemem do Naczelnika Urzędu Skarbowego. Jakie postepowanie bedzie sluszne w tej chwili. Uprzejmie dziekuje za udzielona pomoc.