Zgłoszenie niezgodności towaru z umową a rękojmi. Brak odpowiedzi sprzedawcy.

• Autor wątku Autor wątku Banaś
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Banaś

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam.

Miesiąc temu w sklepie xxx (sieciówka) złożyłem reklamację na 2 pary butów.
Pierwsze buty kupiłem 06.2014 i po okresie 10 miesięcy pękła podeszwa, zapiętki kompletnie się poniszczyły, buty się poodklejały. Jednym słowem nie nadawały się kompletnie do użytku.
Drugie buty kupiłem 01.2015. Ubrałem je 2 razy na krótki spacer i po tak "ciężkiej" eksploatacji buty pękły na szyciu na materiale w górnej części buta. Przez co niemożliwe było chodzenie w nich (deszcz itp.)

W zeszłym miesiącu złożyłem reklamację dot. obu par butów. Powołałem się tu na reklamację w związku z niezgodnością towaru z umową (w przypadku obu par) i zażądałem zwrotu pieniędzy. Minęło 16 dni i nie dostałem żadnej odpowiedzi ze sklepu. Sam z ciekawości zadzwoniłem po tym okresie i zapytałem co i jak. Sprzedawca stwierdził, że reklamację odrzucono (kpina).

Teraz moje pytania:
1. W przypadku obu butów powołałem się na niezgodność towaru z umową. Jedna para kupiona przed grudniem 2014 druga po. Z tego co rozumiem po grudniu 2014 reklamacja niezgodności towaru z umową została przeniesiona jako reklamacja z tytułu rękojmi. Czy ma znaczenie, że powołałem się (w przypadku butów kupionych w tym roku) na nazwę "niezgodność towaru z umową? Skoro została ona zastąpiona/wchłonięta/przekształcona na tyt. rękojmi to ma to jakieś znaczenie w nazwie zgłoszenia?
2. W przypadku pierwszych butów (starszych) poprosiłem o zwrot gotówki - czy brak odp. jest równy z akceptacją?
3. Nie otrzymałem w ogóle żadnej odp. ze sklepu w ciągu 14-tu dni (a właściwie do dzisiaj) zatem co teraz? Czy żądania (jakiekolwiek) są prawnie zaakceptowane??
Proszę o przychylność i poradę.

Bardzo zależy mi na czasie. Prosiłbym o pomoc.

Powrót