Zgłoszenie o nabyciu własności rzeczy lub praw majatkowych SD-Z2

• Autor wątku Autor wątku Biedronka_bez_kropek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Biedronka_bez_kropek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Cześć.
Potrzebuje pomocy w wypełnieniu druku Sd-z2 do urzędu skarbowego po ojcu, który zmarł w lutym 2012 roku. Po nim spadek dziedziczy moja mama i ja. W punkcie G. Dane dotyczące nabytych rzeczy lub praw majatkowych, w rubryce "Wielkość nabywanego udziału w rzeczy lub w prawie majątkowy", trzeba będzie wpisać po 1/2 każdy?
Pomimo, że ojciec odziedziczył majątek po swoim zmarłym ojcu, który zmarł przed nim i w skład ogólnej masy spadkowej wchodzi jeszcze matka, mojego ojca, która zmarła po nim i brat mojego ojca, który żyje. (Matka mojego zmarłego ojca przekazała w testamencie swoja część majątku drugiemu synowi.)
W skład ogólnej masy spadkowej wchodzi nieruchomość niezabudowana oraz nieruchomość zabudowana z budynkiem mieszkalnym.
Jak wyliczyć wartość rynkowa nabytych rzeczy?
Jeżeli dobrze rozumiem kwotę za metr kwadratowy mam liczyć z roku 2012?
Gdzie sprawdzic ile kosztował metr kwadratowy działki budowlanej i działki rolnej w 2012 r.?
Dziekuje za każdą podpowiedź
Lena

Biedronka_bez_kropek napisał:
W punkcie G. Dane dotyczące nabytych rzeczy lub praw majatkowych, w rubryce "Wielkość nabywanego udziału w rzeczy lub w prawie majątkowy", trzeba będzie wpisać po 1/2 każdy?
Niekoniecznie, w tym miejscu wpisuje się wielkość odziedziczonego przez daną osobę udziału w rzeczy a nie przypadający na daną osobę udział w spadku. Trzeba więc ustalić jaki udział miał pani ojciec w danej rzeczy. Przykładowo - jeżeli miał udział w wysokości 1/2 to każda z pań wpisuje w rubryce "wielkość nabywanego udziału": 1/4 a jeżeli był właścicielem całości to każda z Pań wpisuej w rubryce "wielkość nabywanego udziału": 1/2.
Biedronka_bez_kropek napisał:
Jeżeli dobrze rozumiem kwotę za metr kwadratowy mam liczyć z roku 2012?
Niekoniecznie, wartość podaje się na dzień powstania obowiązku podatkowego czyli na dzień uprawomocnienia się postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku lub zarejestrowania aktu poświadczenia dziedziczenia.
Gdzie sprawdzic ile kosztował metr kwadratowy działki budowlanej i działki rolnej w 2012 r.?
Na przykład na stronie www Głównego Urzędu Statystycznego.

Ostatnia edycja:
Bardzo Panu/Pani dziękuję. 🙂 Dużo mi te odpowiedzi rozjaśniły w głowie. To miłe, że są jeszcze na świecie ludzie, którzy niosą bezinteresowna pomoc.
Jeszce raz dziękuję.

Powrót