Zgłoszenie podjęcia pracy (tylko 5 dni)

• Autor wątku Autor wątku desolace1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

desolace1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Jestem zarejestrowany w PuP, z tego co wiem trzeba zgłaszać KAŻDE podjęcie pracy nie ważne jaka umowa i ile dni i na takie zgłoszenie jest 7 dni. Będę zaczynał umowę zlecenie na 5 dni i nie chciałbym się wyrejestrowywać i znowu rejestrować po tych 5 dniach. Czy mogę zgłosić urzędowi podjęcie pracy dopiero w 5 dzień i od razu powiedzieć, że już ją skończyłem? Jak to wtedy wygląda?

To prawda, o każdym podjęciu zatrudnienia (nawet krótkotrwałym) należy powiadomić urząd pracy w ciągu 7 dni. Zostaniesz wówczas wyrejestrowany z powodu podjęcia pracy, ale bez obaw, podczas ponownej rejestracji wystarczy dostarczyć tylko te nowe dokumenty, które pojawiły się w międzyczasie, nie trzeba przechodzić całego procesu rejestracji od początku. Nie możesz się wyrejestrować i zarejestrować ponownie tego samego dnia, najwcześniej dzień po ustaniu zatrudnienia.

A to chociaż tyle, że nie jest to znowu cały proces.

Ale powiedz mi, jeśli zaczynam pracę w poniedziałek i kończę ją w piątek, zgłaszam urzędowi w piątek, że pracowałem, ale już nie pracuję. Co w takiej sytuacji, bo czas miałem do 7 dni zgłosić więc się wywiązałem, pytanie czy mnie w dalszym ciągu będą musieli wyrejestrować skoro już zatrudniony nie będę?

Te 7 dni na zgłoszenie to jest 7 dni roboczych czy weekend też się liczy?

W ciągu 7 dni kalendarzowych należy zgłosić podjęcie pracy. W tym przypadku nawet jeśli zgłosisz w piątek, że podjąłeś pracę od poniedziałku, to urząd pracy wyrejestruje Cię z datą poniedziałkową (od dnia podjęcia zatrudnienia). Wtedy kolejnego dnia roboczego możesz zarejestrować się ponownie.

Aha w taki sposób, dzięki piękne za informację.

Powrót