Zgłoszenie reklamacyjne z tytułu rękojmi 14 dni

• Autor wątku Autor wątku Lovor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lovor

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 778
Witam,

12 marca zgłosiłem awarie sprzętu z tutułu rękojmi z żądaniem wymiany na towar wolny od wad i jednego z bardzo dużych sklepów sieciowych. Generalnie od tamtego czasu wymieniamy się mailami typu prosze podać numer seryjny, bo chcą zgłosić do serwisu producenta, a to potrzebują zdjęcie tabliczki, a to wklejam w treść wiadomości a chcą jako załącznik. Ostatecznie dostałem wiadomość, że umowili serwisanta na poniedziałek 27. No i teraz moje pytanie. Żądałem wymiany na nowy, oni wysyłają serwisanta, ale... pojawi się on dopiero 27, czyli po upływie 14 dni na rozpatrzenie reklamacji. Co w takim wypadku zrobić, rozumiem, że reklamacji jako takiej się nie ustosunkowali, tak wiec w poniedziałek i tak im mogę powiedzieć, że mają mi wymienić na nowy, czy jest jakiś kruczek, który jednak przekreśli mój niecny plan. Towar nadal znajduje się u mnie, czekałem na wizytę technika. Technicznie zależy mi aby mieć czysta sprawę coby nie było domniemywań czy uszkodzenie z mojej winy czy nie.

Ostatnia edycja:
Jakakolwiek odpowiedź sklepu zawierała lub podobnie brzmiące sformułowanie "reklamacja uznana/ odrzucona"? Jeżeli nie to w mojej opinii nie ustosunkowali się do niej. Więc skoro minęło więcej niż 14 dni to reklamację uznali.

Oczywiście, ze nie było. Bardziej mam na myśli, czy fakt ze sprzętu nawet nie widzieli i go nie dostarczyłem zmienia tu cokowiek. No i pytanie czy 27 mogę już twierdzić ze minęło 14 dni skoro reklamacje składałem 12? Nie chciałbym tutaj wpaść przez jakieś durne wyłączenie. Chce do tego 27 siedzieć cicho, coby nagle na moje oburzenie, ze żądałem wymiany nie odrzucili mi reklamacji

Powrót