Zgłoszenie umowy licencyjnej

• Autor wątku Autor wątku Swantewit
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Swantewit

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Czy umowę licencyjną udzielającą wydawcy pewnego zakresu praw do utworu literackiego należy gdzieś zgłosić? Jeśli tak to gdzie i kiedy umowa staje się prawomocna?

Nie, nigdzie nie zgłasza się, nie ma takiego obowiązku.

Czyli jeśli dobrze rozumiem, wystarczy że sporządzę umowę w dwóch egzemplarzach i obaj z wydawcą ją podpiszemy, a w przypadku jakichś problemów będę po prostu miał egzemplarz takiej umowy w swoich dokumentach?

Dziekuję!

Czy punkt o wynagrodzeniu w umowie licencyjnej jest wymagany?
Chciałbym wydać książkę przez firmę przyjaciela i z tego powodu muszę udzielić mu licencji. Planowaliśmy to rozwiązać w taki sposób, że ja bym otrzymywał pieniądze za każdy egzemplarz, który zostałby zakupiony, a następnie po prostu także ja bym odprowadził podatek od tego korzystając z jego firmy jako podmiotu.
Wzór umowy licencyjnej, który znalazłem ma jasno określony punkt, w którym należy określić, w jakiej kwocie będzie wynagrodzenie. Czy można ten punkt sformułować tak, żebym mógł otrzymywać pieniądze bezpośrednio na moje konto za każdy egzemplarz, a firma przyjaciela widniała jako podmiot prawny, który dokonuje sprzedaży?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
RE: Wynagrodzenie w umowie licencyjnej

Swantewit napisał:
... Czy punkt o wynagrodzeniu w umowie licencyjnej jest wymagany?...
W Twoim interesie jest mieć udokumentowane zasady rozliczania.

Masz swobodę kształtowania umowy, to od Ciebie zależy na jakich warunkach udzielisz licencji i na jakich zasadach otrzymasz wynagrodzenie z tego tytułu. Prawo autorskie nie definiuje takich zasad, a szablony z internetu są wyłącznie jednymi z wielu możliwości. Nie ma konkretnego zdefiniowanego prawnie szablonu licencji.

PS.

Nie powielaj tematu:!:

Ostatnia edycja:
Ok. Dzięki wielkie i przepraszam za spam. Dla mnie był to już inny wątek.

Powrót