Zgłoszenie zmiany Udziałowca w KRS - kilka pytań

• Autor wątku Autor wątku Krezi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krezi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie,

Od kilku dni zmagam się z tym problemem, ale nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. Pozwoliłem sobie więc poruszyć wątpliwe kwestie na tym forum. Moja sytuacja wygląda tak. W firmie o charakterze spółki z ograniczoną odpowiedzialnością były 3 osoby:

Osoba A - 34 udziały
Osoba B - 33 udziały
Osoba C - 33 udziały

Pomiędzy wspólnikami zostało ustalone, że osoba C odkupuje od osoby B wszystkie 33 udziały, a następnie część z nich odsprzedaje innej osobie. Czy zaktualizowanie KRS'u może być w tej kwestii dokonane jednorazowo? Umowa sprzedaży udziałów została oczywiście potwierdzona notarialnie. Pytanie tylko, czy zgodne z prawem jest zgłoszenie w KRS stanu aktualnego w spółce, czy też najpierw trzeba zaktualizować odkupienie udziałów przez osobę C, a następnie odsprzedanie jej części.

I kolejne pytanie - tym razem prostsze. Do kiedy trzeba taką zmianę w KRS'ie zgłosić i gdzie mógłbym znaleźć informacje w jaki sposób to zrobić (formularze etc), bo Google okazał się być bezradny i wyświetlił mało znaczące informacje?

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc.

1) Można zarejestrować po wszystkim.

2) W zasadzie 7 dni od zdarzenia powodującego zmianę.

Dziwne, bo mnie google od razu pokazało formularze...

Google

Na stronie ministerstwa sprawiedliwości są wszystkie formularze!!

W związku z tym, że zbycie udziałów w przepisanej formie i zgodnie z umową spółki jest skuteczne z chwilą zawarcia umowy wpis ma jedynie charakter deklaratywny. Jak wynika z powyższego aktualnie wspólnikami są A, C, X. Do KRS-u należy zgłosić:
1. wykreślenie - wspólnika B
2. zmianę ilości udziałów u wspólnika C (już po sprzedaży X)
3. wpisanie nowego wspólnika X.
Należy jednak pamiętać że do KRS-u zgłoszeniu podlegają jedynie wspólnicy mający co najmniej 10% udziałów w kapitale zakładowym Spółki. Jeżeli w wyniku zmian udziałowych wspólnik C lub X będzie miał mniej niż 10% udziałów należy go wykreślić z KRS.
Niezbędne formularze (Ministerstwo Sprawiedliwości - Krajowy Rejestr Sądowy Formularze wniosków wykorzystywanych w KRS), to
- KRS Z3
- KRS ZE
Do KRS-u należy też zgłosić umowy zbycia oraz aktualną listę wspólników (A,C,X).

Pozdrawiam

Powrót