Zgłoszony do ZUS przez firmę... w której nie pracowałem

• Autor wątku Autor wątku Pablit0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pablit0

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Cześć.
Znalazłem się w mocno problematycznej sytuacji i bardzo proszę o kilka informacji. Postaram się ją opisać tak przejrzyście jak to możliwe.
Na początku stycznia straciłem pracę. Dnia 18.01. zarejestrowałem się w Urzędzie Pracy jako osoba bezrobotna. Dnia 26.01. byłem w pewnej firmie na spotkaniu w celu podpisania umowy zlecenia. Wypełniłem kwestionariusz osobowy (dane teleadresowe, PESEL, przynależność do Urzędu Skarbowego...), ale w trakcie czytania umowy znalazłem tyle nieodpowiednich dla mnie rzeczy, że wyszedłem z biura bez jej podpisywania.
W lutym i w marcu dostałem zasiłek dla bezrobotnych. W kwietniu zasiłek został wstrzymany. Po moich pytaniach do Urzędu Pracy otrzymałem odpowiedź, że w dniu 26.01. zostałem zgłoszony w ZUS jako osoba, która podjęła pracę na okres 30 dni (czas zawarty w tej umowie zlecenia) - oczywiście w firmie z której wyszedłem bez podpisywania umowy. Pismo z UP potwierdza, że w związku z tym w dniu 26.01. straciłem prawa osoby bezrobotnej. Moje tłumaczenie przez telefon na nic się zdało. Wysłałem odwołanie od decyzji i czekam obecnie na kolejne informacje. UP pozbawił mnie jedynego źródła utrzymania jakim był właśnie ten zasiłek. Firma, która zgłosiła mnie do ZUS milczy, nie odpowiada na maile, a pracują w godzinach w których ja obecnie teraz również pracuję, od początku kwietnia, już na umowie o pracę w innej firmie (zatrudnienie zgłosiłem w UP, wszystko zgodnie z przepisami).
W związku z tym kilka pytań:
- Jakie są szanse, że UP zaakceptuje moje odwołanie od decyzji?
- Jak udowodnić, że nie byłem pracownikiem firmy, która zgłosiła mnie do ZUS?
- Co zrobić z firmą, która mnie zgłosiła skoro ignorują moje próby kontaktu? Sprawa w sądzie? Jakie przepisy zostały złamane?
- W przypadku sprawy w sądzie czego mogę domagać się od tej firmy? Odszkodowanie? Zadośćuczynienie?
- Co zrobić z UP, który potraktował mnie jak oszusta zabierając mi jedyne źródło utrzymania w kwietniu?
- Jakie konsekwencje mogą mnie jeszcze spotkać ze strony UP? Oddanie kwoty zasiłku za okres w którym niby pracowałem? Dodatkowa kara finansowa?

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.

Hm... Jeśli nie ma kontaktu z tą firmą to proszę zwrócić się do ZUS, przedstawić swoje argumenty z prośbą o wycofanie tego ubezpieczenia. Zrobić kopię tego wniosku potwierdzonego przez ZUS i dołączyć do odwołania od decyzji z pup.
Do tej firmy również wysłać list polecony z taką informacją.
Odnośnie #kary# jak się nie uda, to zwrot pobranego zasiłku od 26.01 w kwocie brutto.

To jest sytuacja która od zawsze mnie nurtowała.
Na bezrobotnym w tym przypadku istnieje obowiązek wskazania swojej niewinności, nie jak przyjęte jest w polskim prawodawstwie wskazanie dowodów winy.
Ciekaw jestem jak w powyższej sprawie działają organy wyższego stopnia albo sądy?

Czy dla UP liczy się tylko i wyłącznie fakt że osoba podlega ubezpieczeniu w ZUSie i nie ma znaczenia czy faktyczny wystąpił faktyczny obowiązek podlegania ubezpieczeniu.

@DO AUTORA
Sprawa jest poważna i napewno nie można jej zostawić samej sobie. Jeżeli Urząd wyrejestruje Cię z datą wstecz to rozpocznie kolejny etap czyli postępowanie egzekucyjne i należy mieć na uwadze że zasiłek podlega w tym przypadku zwrotowi.

Wszystkie sprawy załatwiaj na piśmie z potwierdzeniem odbioru.
1. Pismo do firmy o ściągnięcie z ubezpieczenia.
2. Pismo do ZUS celem wszczęcia postępowania ws nieprawidłowemu podleganiu ubezpieczeniu.

Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi.
Jedna rzecz pozostaje dla mnie niezrozumiała: firma niezgodnie zgłosiła mnie do ubezpieczeń, a ja muszę to wszystko odkręcać walcząc z firmą, która mnie ignoruje, Urzędem Pracy i ZUSem?
Czy istnieje jakakolwiek szansa, że UP i ZUS na podstawie mojego odwołania stanie po mojej stronie i wymusi na firmie, żeby dostarczyli dowody potwierdzające zawarcie ze mną umowy?

Nie tylko możliwośc, ale i obowiązek. I tak będzie wszczęcie postępowania i wezwą firmę do tego.

Pablit0 napisał:
Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi.
Jedna rzecz pozostaje dla mnie niezrozumiała: firma niezgodnie zgłosiła mnie do ubezpieczeń, a ja muszę to wszystko odkręcać walcząc z firmą, która mnie ignoruje, Urzędem Pracy i ZUSem?
Czy istnieje jakakolwiek szansa, że UP i ZUS na podstawie mojego odwołania stanie po mojej stronie i wymusi na firmie, żeby dostarczyli dowody potwierdzające zawarcie ze mną umowy?

Ogóle powiem tak, prawda zawsze leży gdzieś po środku. Pracodawca może powiedzieć że rozpoczales pracę a umowa była zawarta w formie ustnej.
Ciężki temat. Goń do ZUS i wyjasniaj

Umowę o pracę można zawrzeć ustnie, ale umowę zlecenia - nie. A tu było zlecenie. I jaki pracodawca?

Powrót