Zgoda/brak zgody na dział spadku

• Autor wątku Autor wątku eagis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eagis

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzień dobry,
Próbowałem samodzielnie znaleźć odpowiedz, ale się pogubiłem, może ktoś z Państwa będzie mi wstanie podpowiedzieć coś:

1. Spadkodawca (+2009) swój majątek (działka rolna a na niej dom) pozostawił swoim czworgu dzieciom.
2. Troje ze spadkobierców chce sprzedać nieruchomość i podzielić się solidarnie pieniędzmi.
3. Jeden z spadkobierców chce sobie wydzielić działkę z odziedziczonego pola o wartości 1/4 majątku.

Problem - ten jeden spadkobierca działa niezwykle opieszale - mijają lata a nadal nie wydzielił sobie tej działki, dom jest niezamieszkany i popada powoli w ruinę.

Pytanie. Czy jest możliwość "zmuszenia" tego spadkobiercy na wyrażenie zgody na sprzedaż całości majątku i podzielenie się po 1/4 pieniędzmi?

Pozdrawiam
J.

Złóżyć do sądu wniosek o niezgodny dział spadku. W propozycji podziału wskazać ,że dom niszczeje i chcecie go sprzedać Jesli ta osoba nie zgodzi się na te propozycje i zaproponuje wydzielenie działki o wartości 1\4 spadku a sąd się na to zgodzi to może tak się zakonczyć ten podział majatku.Wniosek o niezgodny dział spadku nie wymaga podpisu tej osoby .Jako wnioskodawcy możecie wystąpić w trójkę a wtedy ta ostatnia osoba będzie uczestnikiem .

Dziękuję za rzeczowe odpowiedzi.

Jeszcze jedno pytanie. Jeśli ta jedna osoba chce sobie pozostawić (wydzielić) tą 1/4 spadku a pozostała trójką sprzedać to kto ponosi koszty wydzielenia? Ta trójka wydziela 3/4 i za to płaci (koszty geodety itd....) czy ta jedna osoba wycina sobie działkę i za to płaci?

Koszty powinni ponieść wszyscy uczestnicy po równo bo wszyscy mają jednakowy udział w spadku.

Powrót