Zgoda na paszport

• Autor wątku Autor wątku kasia_machol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasia_machol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Cześć, nurtuje mnie ostatnio jeden temat, mianowicie paszport dla mojego dziecka. Zaczynając od początku w styczniu 2021 miałam ostatnią rozprawę, zapadł wyrok odnośnie kwoty alimentów, oraz nastąpiło ograniczenie praw rodzicielskich (ograniczając władzę rodzicielska ojca X do współdecydowania w istotnych sprawach dziecka związanych z wyborem kształcenia). Dodam, iż alimenty egzekwuje komornik a ojciec dziecka nigdy nie interesował się, nie widział nigdy dziecka na oczy. Poza rozprawami nie widuję tego człowieka, jest to dla nas obcy człowiek...
Chcę z partnerem zabrać dziecko na wakacje za granicę na tydzień czasu i teraz czy mając wyrok wystarczy to żebym wyrobiła paszport samodzielnie? Nie wiem gdzie przebywa biologiczny ojciec dziecka, nie wiem co się z nim dzieje bo nie mamy żadnego kontaktu.
Czy pisać pismo do sądu o zgodę na paszport? I co napisać właściwie? Że nie mamy kontaktu z ojcem i jest dla nas obcy?
Z góry dziękuję za pomoc !

kasia_machol napisał:
Chcę z partnerem zabrać dziecko na wakacje za granicę na tydzień czasu i teraz czy mając wyrok wystarczy to żebym wyrobiła paszport samodzielnie?
Wystarczy. Sąd pozostawił ojcu współdecydowanie tylko w kwestii edukacji. W pozostałych sprawach ojciec dziecka został pozbawiony władzy i decyzje podejmuje Pani samodzielnie.

Powrót