zgoda na powołanie pełnomocnika

• Autor wątku Autor wątku agsk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agsk

Użytkownik
Odpowiedzi
61
Witam,
Mam takie pytanie na ostatnim Zgromadzeniu wspolników zapadla uchwala o powołaniu pełnomocnika do zawierania i zrywania umów pożyczek z członkami zarządu. Po czym pełnomocnik zawarł takie umowy. moje pytanie jest następujące:
czy umowy te wymagają wyrażenia zgody na ich zawarcie przez Zgromadzenie Wspólników czy uchwała powołującej pełnomocnika do zawarcia tych umów jest już wyrażeniem zgody zgodnie z art 15 ksh?

Uchwała ustanawiająca pełnomocnika sama przez się nie stanowi zgody na zawarcie konkretnej umowy pożyczki, chyba że w jej treści taka zgoda została zawarta...

Trzeba by zapoznać się z dokładną treścią tej uchwały...

Uchwała ma podobną treść do :
Nadzwyczajne Zgromadzenie Wspólników działając na podstawie art. 210 § 1 kodeksu spółek handlowych postanawia ustanowić ............., pełnomocnikiem Spółki do zawierania i rozwiązywania przez Spółkę umów pożyczki z członkami zarządu Spółki oraz do dokonywania innych czynności związanych z takimi pożyczkami jak na przykład dokonywanie potrąceń. Pełnomocnik jest uprawniony do samodzielnego kształtowania treści umów pożyczki, kierując się potrzebami spółki oraz jej interesem.
Wszyscy Wspólnicy głosują za uchwałą. Uchwała została podjęta jednomyślnie. Sprzeciwów nie zgłoszono.

czyli w takim razie potrzebna jest osobna zgoda?
Jeżeli byłaby wskazana wyraźnie umowa pożyczki i kwota to wtedy nie była by potrzebna dodatkowa zgoda?

Ta uchwała ustanawia pełnomocnika, ustalając zakres jego umocowania.
Może on tworzyć i zawierać umowy pożyczki, reprezentując interesy spółki.

Umowa pożyczki nie wymaga moim zdaniem podjęcia dodatkowej uchwały przez ZW..
Zależy też oczywiście, jak duża jest to pożyczka :)

A co ma z tym wspólnego kwota pożyczki? Art. 15 KSH nie mówi nic na ten temat.

Twoim zdaniem spółka ustanawiając pełnomocnika - generalnie do zawierania takich umów o jakich mowa w art. 15 KSH, wyraża również blankietową zgodę na zawieranie takich umów?

Nie zgadzam się...

Przepis prawny:
Art. 210. W umowie między spółką a członkiem zarządu oraz w sporze z nim spółkę reprezentuje rada nadzorcza lub pełnomocnik powołany uchwałą zgromadzenia wspólników.

Spółkę reprezentuje pełnomocnik, posiada on uprawnienia, które przysługiwałyby zarządowi. Skoro zatem udzielenie pożyczki

Przepis prawny:
wymaga zgody zgromadzenia wspólników albo walnego zgromadzenia, chyba że ustawa stanowi inaczej.

Ustanawiając pełnomocnika, jednocześnie wyraża się zgodę na zawieranie przez niego umów pożyczki.

Za jakiś czas dopiszę resztę moich myśli :)

znalazłam coś takiego że jeżeli jest w uchwale powołującej pełnomocnika wyraźnie określona pożyczka (ile od kogo itd) to nie trzeba dodatkowej zgody a jak nie to trzeba zgodę

Wydaje się to logiczne gdyż samo umocowanie pełnomocnika nie wskazuje od jakiego członka ma być zaciągnięta pożyczka ani na ile, poza tym
art. 17 ksh mówi że zgromadzenie może zatwierdzić taką umowę (czynność prawną) do 2 miesiącach od jej dokonania wiec po co to skoro samo umocowanie jest zgodą to po co to potem zatwierdzać

Ponadto musi być zatwierdzona chyba wielkość pożyczki a nie według woli pełnomocnika

osobiście jestem za dodatkową zgodą na zawarcie określonej umowy ale nie znalazłam żądnego wyraźnego potwierdzenia tego poglądu

Biorąc pod uwagę sankcję za brak zgody - nieważność czynności optuję za zatwierdzaniem każdej pożyczki z osobna.

Tak po prostu żeby chronić własny tyłek (to się nazywa wykładnia dupochronna).

hej mam kolejny problem dowiedziałam się o art 230
czy jeżeli pożczka przekracza 2krotnie kapitał nie ma zgody i nie stosuje sie art 17 to co wtedy umowa jest ważna? czy nieważna? i jak nie art 17 to jaki?

Umowa będzie ważna.

Ale osoba która dokonała takiej czynności bez zgody spółki będzie ponosić odpowiedzialność odszkodowawczą.

Powrót