Zgoda na przysłanie regulaminu = podpisanie umowy?

• Autor wątku Autor wątku keassie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

keassie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
otrzymałam dzisiaj telefon od podejrzanej firmy Szwajcarskiej oferującej darmową próbkę golarek. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że w zasadzie darmowe = zwykłe oszustwo i jak czytałam później na internecie, miałam rację. Moje pytanie jest jednak takie, czy zgadzając się, aby firma na mój adres (który naturalnie podałam) wysłała regulamin zawarcia umowy odnośnie tych darmowych próbek, to czy tym samym tą umowę podpisałam? Otóż mój znajomy twierdzi, że firma mogła w swoim regulaminie zawrzeć zasadę, że zgoda na wysłanie mi czegokolwiek (w tym samego regulaminu) na mój adres, jest jednoznacznie zgodą na podpisanie słowne umowy, a co za tym idzie, wyciąganie później ode mnie kasy za rzekomo darmowe próbki. A zatem, czy powinnam już się brać za pisanie jakiś pism w celu zerwania umowy, aby uniknąć kosztów?
Z góry dziękuję za pomoc.

Regulamin = umowa? :what:

Ja się na tym kompletnie nie znam, ale tak słyszałam, że w ten sposób robią przekręty, że nawet nie wiem o tym, że się zgodziłam na umowę, poprzez zgodę na przesłanie na mój adres domowy listu z regulaminem.

Od umowy zawartej na odległość można odstąpić po otrzymaniu towaru.

Nie, regulamin to nie jest żadna umowa. Regulamin to spis reguł DO zawartej umowy.

Powrót