Zgoda na publikację danych osobowych ale...

• Autor wątku Autor wątku Cerberios
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cerberios

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.

Buduję serwis, który gromadzi informacje o różnych obiektach hotelarskich i gastronomicznych z województwa.

Będe publikował takie dane jak:
- imię i nazwisko właściciela lokalu i jego zdjęcie
- zdjęcia obiektu
- menu, katalog usług, foldery
- często też dane kontaktowe i imienne do osób, które są osobami prywatnymi, ale np. mogą pełnić rolę informatora grup zorganizowanych.

Zaznaczam, że robię to w zgodzie z przepisami (tak mi się przynajmniej wydaje) bo np. zdjęcia i mapy właściciele mi udostępnili.

Ale nie mam tego na piśmie, że się zgadzają, a ustne deklaracje...

Co mogę zrobić, aby mieć święty spokój i nie bać się, że zmienią zdanie i posądzą mnie o nielegalne wykorzystywanie i rozpowszechnianie danych osobowych lub swoich 'utworów' (np. zdjęć)?

Czy mogą to zrobić w formie pisemnego oświadczenia woli?
Jakby miała brzmieć treść takiego oświadczenia?
Na co muszę zwrócić uwagę?

Nie mam jeszcze działalności gospodarczej, ale wkrótce może się to zmienić.

I na koniec jeszcze taka uwaga - czy moge publikować dane powszechnie dostępne - czyli nazwę takiego obiektu, jego adres, telefon kontaktowy i zdjęcia, które zrobię jako klient? Czy muszę im za to płacić? Czy tylko jeżeli sami zechcą mogą domagać się, abym usunął te dane?

I czy w tedy legalne będzie, że napiszę na stronie, że Pan Jan Kowalski, prowadzący obiekt 'Super Hotel że HOHO' przy ulicy Smoczej w Krakowie odmówił zgody na publikację jego oferty?????

Pozdrawiam serdecznie.

Zgoda na publikację powinna być, może być w formie ustnej - ale dla kwestii dowodowych radzę zrobić to w formię pisemnej. To samo tyczyłoby się takich danych jak imię i nazwisko jeśli występowałaby tutaj jako osoba prywatna - zawsze lepiej się zabezpieczyć i wspomnieć o tym - bo i tak w tej zgodzie trzeba by wspomnieć o celu jej udzielenia, aby dana osoba miała świadomość na co się godzi.
[cytat:1hrrbjby]czy moge publikować dane powszechnie dostępne - czyli nazwę takiego obiektu, jego adres, telefon kontaktowy i zdjęcia, które zrobię jako klient?[/cytat:1hrrbjby]
Tak
[cytat:1hrrbjby]I czy w tedy legalne będzie, że napiszę na stronie, że Pan Jan Kowalski, prowadzący obiekt 'Super Hotel że HOHO' przy ulicy Smoczej w Krakowie odmówił zgody na publikację jego oferty?????[/cytat:1hrrbjby]
Tak, chodziać lepiej pisać - "właściciel".

Colder - dzięki za zwrócenie uwagi na ten post ;) I za uwagi również.

[cytat:3zgbl2ge]
Ja, niżej podpisany, wyrażam zgodę na
- przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w niniejszym kwestionariuszu
- kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie powierzonych materiałów (informacji o mojej działalności, broszur, obiekcie, usługach, cenach itp.) i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o twórcy

przez [tu jestem ja imiennie, adres protalu i moj adres tez ;)]

w celu prowadzenia:
- działań informacyjnych i promocyjnych,
- działań związanych z rozwojem turystycznym i kulturalnym
- działań mających na celu promocję i rozwój moich własnych produktów i usług,
- innych działań prowadzonych przez portal.

Przyjmuję do wiadomości, że podanie danych jest dobrowolne i przysługuje mi prawo dostępu do treści moich danych osobowych, korekty lub usunięcia ich z bazy danych (Ustawa o ochronie danych osobowych, tekst jednolity, Dz.U. 2002, Nr 101.poz.926 z późn.zm.).
[/cytat:3zgbl2ge]

Czy to może być w takiej treści?
Czy mam to skonstruować inaczej?
Główny nacisk trzeba by położyc na to, że oni oddają mi te dane bez roszczeń o jakiekolwiek wynagrodzenie a ja mam aswobodę w korzystaniu z tych materiałów Z PODANIEM autora (czyli ich).

Pozdrawiam.

Powrót