zgoda na wykorzystanie wizerunku

• Autor wątku Autor wątku ZieloneDrzwi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ZieloneDrzwi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

z góry uprzedzę, ze starałam się przeszukać podobne wątki, lecz nie znalazłam podobnej sytuacji lub odpowiedzi na moje pytanie.

Podczas pracy w poprzedniej firmie podpisywałam zgodę na wykorzystanie wizerunku. Chodziło im o publikowanie zdjęć i filmów w social mediach.(nie pisali nic o karach pieniężnych, prosta zgoda). Na dokumencie dopisałam, że wyrażam czasową zgodę do momentu trwania stosunku pracy. Pracodawca przyjął dokument bez zastrzeżeń.

Generalnie chodziło mi o to, że nie chciałam widnieć w sociał mediach i twarzą zachęcać czy promować coś, gdzie już nie pracuję. Zależało mi na nie dodawaniu zdjęć z moim wizerunkiem po moim odejściu. Pozostałe to historia, niech będą, wiszą, robią co chcą.

Do dzisiaj. Otóż pojawiły się w social mediach zdjęcia z moim wizerunkiem, mimo posiadanego dokumentu. Czy ten dokument coś znaczy? Doczytałam na innych wątkach, że musi być dokument z cofnięciem zgody na publikację wizerunku.

Pozdrawiam!

Ostatnia edycja:
Już możesz pismem zpo przedstawić swoje roszczenia (określa je stosownie Art. 78. ust.1. PA) z tytułu naruszenia Twojego wizerunku przypominając, że Twoja zgoda wygasła w chwili rozwiązania stosunku pracy. To w interesie korzystającego należy pamiętanie o ograniczeniu czasowym Twojej zgody.

Powrót