Zgoda sądu na sprzedaż mieszkania osoby ubezwłasnowolnionej

• Autor wątku Autor wątku m!ch4l
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

m!ch4l

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Czy o zgodę do sądu na sprzedaż mieszkania opiekun prawny może wystąpić szukając kupca na te mieszkanie czy dopiero w momencie jak kupiec się znajdzie?

Mam sytuację gdzie opiekun prawny osoby ubezwłasnowolnionej posiadającej udział w mieszkaniu twierdzi, że aby wystąpić o taką zgodę do sądu musi być już kupiec.
Mam również osobę zainteresowaną zakupem tego mieszkania i osoba ta twierdzi, że taka zgoda musi już być załatwiona wcześniej, ponieważ sąd podaje minimalną kwotę za jaką mieszkanie może zostać sprzedane.

Reasumując - czy opiekun prawny osoby ubezwłasnowolnionej może wystąpić do sądu o taką zgodę zanim kupiec się znajdzie?

Proszę o jakieś wyjaśnienie.

Można wystąpić przed znalezieniem kupca bo to jaki to kupiec nic w tej sprawie nie zmienia.

Dziękuję za odpowiedź.
Jeżeli ktoś z Państwa dodatkowo może potwierdzić powyższe to poproszę. Temat dla mnie dosyć pilny.

Reset321 napisał:
Najpierw zgoda, potem sprzedaż.

Z całym szacunkiem, ale to nie jest odpowiedź na moje pytanie.
Zadałem je trochę precyzyjniej. To, że najpierw musi być zgoda sądu jest dla mnie jasne. Pytam jednak o coś innego.

Najpierw wystąp do sądu o zgodę, sąd określi warunki na sprzedaż, wtedy będziesz szukał kupca.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Powrót