zgoda

• Autor wątku Autor wątku aniulkapl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aniulkapl

Użytkownik
Odpowiedzi
39
witam , mam takie pytanie,poniewaz malo sie w tym temacie orientuje. maz ma byc zyrantem kredytu,bank zada mojej zgody inaczej odmowi kredytu. i tu nasuwa sie moje pytanie- z czym moge sie liczyc podpisujac ta zgode? czy wrazie niespalcenia kredytu spada on na mnie? czy wyrazenie zgody to dziala tak jakbym byla zyrantem? czy moge potem miec problem z wzieciem kredytu? z gory dziekuje za odpowiedzi

witam,sam pożyrowałem kredyt znajomym...po czasie wypieli sie na mnie i nie splacali.bank odstąpil od kredytu i zarządal splaty calosci wraz z odsetkami...sprawa trafila do komornika...ten urzedas zająl mi polowe wyplaty mimo ze kredytobiorcom tez zajął dochody...tak wiec jesli nie chcesz ryzykowac nie pakuj sie w takie bagno przez które latami nie bedziesz sie w stanie podniesc

nie powiem ze mam opory... ale zastanawia mnie fakt prawny ,czy w razie najgorszego ,splata spadnie na pensje meza to wiem,ale czy moja zgoda to rowniez wejda na moja pensje?

jesli jestescie małżeństem to oboje ponosicie odpowiedzialnosc majątkową...posluchaj tylko rady:nie pakuj sie w to ,pózniej bedą tylko łzy i kłopoty w domu

wlasnie nie wiem czy ja podpisujac tylko zgode,nie mam nic do tego kredytu,ewentualnej splaty? czy on tez przejdzie na mnie? wkoncu nie jestem zyrantem! prosze o rade

Żyrant – potoczne określenie poręczyciela, czyli osoby potwierdzającej możliwość spłaty zobowiązania finansowego innej osoby. W przypadku gdy osoba odpowiedzialna za regulację zobowiązania nie wywiązuje się ze swoich obowiązków, ich ciężar przejmuje żyrant. Ma on wtedy prawo dochodzenia tych należności od dłużnika. Umowę poręczenia regulują przepisy Kodeksu cywilnego.

zyrantem ma byc moj maz i wiem jakie beda skutki wrazie niespalacenia kredytu,moje pytanie dotyczy mnie jako zony,bank chce mojej zgody -co to oznacza dla mnie?

SPLATA DLUGOW MEZA - Forum - PrawoSOS.pl Nic nie oznacza, proszę dokładnie przeczytać umowę. Być może jest tak wpisany jakiś kruczek. jeżeli "kolega" przestanie spłacać żyranci płacą za niego to już Pani wie, a takie sytuacje na pewno prowadzą do konfliktów rodzinnych. osobiście radziłbym się zastanowić, chyba, że ta osoba to faktycznie przyjaciel domu.

Ostatnia edycja:
Powrót