Zgodnie z prawem? Wybór specjalizacji Politechnika Wrocławska

• Autor wątku Autor wątku toom16
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

toom16

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, rozpocząłem studia magisterskie na Politechnice Wrocławskiej. Na pierwszym semestrze studiów dokonujemy wyboru specjalności. Z tym konkretnym procederem przychodzę do Państwa. Mianowicie po rozmowie z kolegami studentami okazuje się, iż są przesłanki do losowo przydzielonych specjalizacji. (Wewnętrzna rekrutacja na podstawie oceny z dyplomu I stopnia oraz ocen końcowych). I tutaj pierwsze pytanie, w jaki sposób można i czy można wystąpić do władz wydziału w sprawie ujawnienia list rankingowych poszczególnych specjalizacji wraz z wskaźnikiem punktowym rekrutacji?

A druga sprawa tyczy się konkretnie sposobu wybierania specjalizacji. Otóż w ogłoszeniu informującym o złożeniu deklaracji widnieje:

"Nie złożenie przez studenta w/w deklaracji będzie skutkować przydzieleniem z urzędu do jednej ze specjalności na kierunku.
Warunkiem uruchomienia specjalności jest minimum 30 osób"

Natomiast na dokumencie deklaracji widnieje:

"Zgłoszenie deklaracji preferencji musi zawierać wszystkie 4 specjalności wymienione w kolejności preferencyjnej ustalonej przez studenta pod rygorem nieważności"

I tu nasuwa się pytanie czy takie wymuszanie na studentach wyboru wszystkich specjalizacji co chroni uczelnie przed nieuruchomieniem jakiej specjalizacji jest zgodne z prawem? Czy to nie jest ograniczanie "praw studenta do zdobywania wiedzy i rozwijania własnych zainteresowań"? (Jedno z praw studenta zamieszczone w regulaminie uczelni).

Dodatkowo dodam, iż w regulaminie uczelni nie jest wspomniane nic na temat wyboru specjalizacji.

Dodatkowo nasuwa się pytanie, czy uczelnia w razie złożenia odwołania ma obowiązek przesłania dokumentu zawierającego rozstrzygnięcie złożonego pisma? Składałem odwołanie a w odpowiedzi na nie dostałem tylko krótkiego maila bez argumentacji.

Ściana tekstu wiem, ale są to dla mnie ważne sprawy na dzień dzisiejszy :)

Pozdrawiam!

Z tego co wiem to w kompetencji uczelni jest ustalanie limitów i wymagań dotyczących wyboru specjalizacji. U mnie obowiązywała zasada, że jest limit miejsc i o kolejności przyjęcia decydowało stawienie się w dziekanacie z pełnym (tj. zaliczony semestr na 30/30 ECTS) indeksem.

Jak najbardziej zdaję sobie z tego sprawę. Lecz uczelnia zabezpieczając się w podany sposób uniemożliwia sytuacji nowotworzenia jakiejkolwiek specjalizacji. A więc jedno wyklucza drugiego i to jest pytanie czy robią to zgodnie. No i sprawa odpowiedzi na pismo.

A sprawdzałeś wewnętrzne przepisy uczelni w tym zakresie?

Nie ma żadnej wzmianki, dlatego pytam tutaj w oparciu o prawo konsumenta :)

Z przejrzanej Ustawy o szkolnictwie wyższym wymogi mogą wynikać jedynie z jakiegoś rozporządzenia jeśli obejmuje ono kierunek, na którym się kształcisz. Inaczej jest to wewnętrzna sprawa uczelni jaki system naboru na specjalizacje przyjmuje.

Powrót