zgon pracownika z gewerba;(

• Autor wątku Autor wątku bu-bu81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
bu-bu81

bu-bu81

Stały bywalec
Odpowiedzi
596
Zacznę od tego ,ze mój tato pojechał do pracy do Niemiec , tam z pomocą Niemca (u którego pracował) założył gewerbe (nie wiem czy tak się to pisze) i wczoraj nad ranem niestety zmarł ;( załatwiamy transport ciała do polski i liczyliśmy na pomoc ubezpieczyciela - (tak wywnioskowałem ,ze jeśli ktoś zakłada gewerbe to tak jak u nas płaci jakieś minimalne składki na ubezpieczenie) jednak jak się okazało owszem tato gewerbe miał ale nie opłacał żadnych składek ubezpieczeniowych

czy to możliwe ze w Niemczech zakładając firmę nie płaci się żadnych składek ?(gewerbe miał zarejestrowana okolo roku )
czy to możliwe ,ze nie przysługują nam żadne pieniążki z ubezpieczenia niemieckiego czy jak się tam to nazywa ?

Gewerbe to dzialalnosc gospodarcza. W rozumieniu przepisow niemieckich osoba prowadzaca dzialalnosc gospodarcza jest sama sobie sterem, zeglarzem i okretem czyli sama jest odpowiedzialna za zawarcie umow ubezpieczeniowych, jakie uwaza za konieczne i stosowne. Jedynym wyjatkiem jest ubezpieczeniem chorobowe: jest obowiazek zawarcia tego ubezpieczenia, ale tak na dobra sprawe czesto nikt tego nie sprawdza.

Zreszta od 2004 roku kasy chorych i tak nie placa juz tzw. Sterbegeld, czyli zasilku pogrzebowego.

Radzilbym sie dowiadywac w Polsce, moze predzej w Polsce cos przysluguje

zasilku pogrzebowego nie placa juz.
za przewoz zwlok tez nikt wam nie zaplaci ,od tego sa specjalne ubezpieczenia na przewoz zwlok..
My tez placilsmy sami za przewoz zmarlego dziadka do Polski, wtedy jeszcze placili pogrzebowe, to chociaz tyle;)

jezeli bylo pogotowie u ojca to pewnie spory rachunek dostaniecie do zaplaty;Szkoda ze nie mial obowiazkowego ubezpieczenia .

Ostatnia edycja:
belunia za co ten rachunek? sprawa na tyle złożona ze tato zażył ibuprom przed śmiercią i będzie mail sekcje a nad wszystkim czuwa niemiecka policja kryminalna nie wydadzą ciała dopóki sekcji nie będzie ;( wiec może coś poradzicie jak przyspieszyć to wszystko;(

W Niemczech przyjazd pogotowia bardzo slono kosztuje, ok. 200 euro. Te koszty zwraca ubezpieczenie chorobwe, ale jak ktos byl nieubezpieczony, to musi je pokryc sam.

Ibuprom sam w sobie nie jest jakims ryzykownym srodkiem bolowym.

Niestety nie potrafie powiedziec, jak mozna przyspieszyc procedure

ja tez nie wiem jak przyspieszyc,zreszta to cale przewozenie zwlok to juz cyrk,przynajmniej u nas tak bylo i trwalo kilka dni.Jakies specjalne trumny /plomby ,potem doszly inne klopoty.Dobrze ze nam dziadka na kilka godzin przed smiercia przewiezli helikopterem do miasta gdzie meiszkal ze wzgledu na stan babci ,ktora nie mogla dojechac do Kliniki pozegnac sie z nim.

Ostatnia edycja:
Wiem , już tyle słyszałem o nieuczciwych przewoźnikach;( dzisiaj jadę do Suchej Beskidzkiej sporządzić umowę przedwstępną;( (z przewoźnikiem) mam nadzieje ze trafie na kogoś uczciwego .Podobno on wszystkim się zajmuje -załatwi w konsulacie i wszelkie inne rzeczy związane z przywiezieniem Taty do domu;(Co do kosztów karetki no trudno trzeba będzie zapłacić mam nadzieje ze nie dużo więcej niż te 200euro;(

wiem ze ibuprom nie jest zagrożeniem ale te debile z niemieckiej policji myślą,że to jakiś inny proszek ;( i muszą wykluczyć udział osób trzecich i inne podejrzenia ;(

bu-bu81 napisał:
Wiem , już tyle słyszałem o nieuczciwych przewoźnikach;( dzisiaj jadę do Suchej Beskidzkiej sporządzić umowę przedwstępną;( (z przewoźnikiem) mam nadzieje ze trafie na kogoś uczciwego .Podobno on wszystkim się zajmuje -załatwi w konsulacie i wszelkie inne rzeczy związane z przywiezieniem Taty do domu;(Co do kosztów karetki no trudno trzeba będzie zapłacić mam nadzieje ze nie dużo więcej niż te 200euro;(

wiem ze ibuprom nie jest zagrożeniem ale te debile z niemieckiej policji myślą,że to jakiś inny proszek ;( i muszą wykluczyć udział osób trzecich i inne podejrzenia ;(

Procedury nie przyśpieszysz. Najpierw musi być sekcja o ile tak poinformowano.Wszystko zależy też od okoliczności zgonu.Np. Czy osoba była sama w pomieszczeniu. Z uwagi na to że był to cudzoziemiec procedura będzie trwała dłużej. Ile nie wiem. Sprawdź może ojciec był w Polsce ubezpieczony. Znajdź zakład który załatwi sprawę od początku do końca. zadzwoń w 2- 3 miejsca i zorientuj się w kosztach.
Przerabiałem temat w 2009 roku na terenie kraju. Sprowadzałem zwłoki brata po wypadku z miejscowości oddalonej o 500 km od miejsca zamieszkania.

Powrót