Zgromadzenie powyżej 5 osób

• Autor wątku Autor wątku DaKKi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DaKKi

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Witam,
Mam problem ze znalezieniem odpowiedzi w natłoku informacji o koronawirusie manipulowanych przez media jak tylko się da.

Chciałbym zorganizować imprezę urodzinową u siebie w domu dla około 10 osób z czego ponad połowa są ozdrowieńcami.
Mam pytanie - jakie konsekwencje mogę mnie czekać gdyby jakiś sąsiad wezwał policję z uwagi, że będzie trochę głośno w przypadku kiedy:
a) wpuszczę ich do domu
b) nie wpuszczę ich.

Pozdrawiam

W domu ogólnie mógłbyś zorganizować imprezę Ty + 5 osób = 6 osób i nie ma problemu.
Mógłbyś również zorganizować imprezę, jeśli część z tych 10 gości to osoby, które z Tobą mieszkają/współgospodarują, wtedy nie ma problemu bo jesteś Ty, te osoby współzamieszkujące + 5 innych osób. Wtedy nie naruszasz prawa.

§ 26. ust. 11. rozporządzenia rady ministrów z dnia 1 grudnia 2020 r. w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii:
Przepis prawny:
Do dnia 27 grudnia 2020 r. zakazuje się organizowania innych niż określone w ust. 1 zgromadzeń, w tym imprez, spotkań i zebrań niezależnie od ich rodzaju, z wyłączeniem:
1) spotkań lub zebrań służbowych i zawodowych;
2) imprez i spotkań do 5 osób, które odbywają się w lokalu lub budynku wskazanym jako adres miejsca zamieszkania lub pobytu osoby, która organizuje imprezę lub spotkanie; do limitu osób nie wlicza się osoby organizującej imprezę lub spotkanie oraz osób wspólnie z nią zamieszkujących lub gospodarujących.

Dzięki za odpowiedź. Pytałem o ewentualne konsekwencje w 2 scenariuszach.

Pozdrawiam.

Jeśli chodzi o zgromadzenie na świeżym powietrzu, zdaje się limit wynosi 5 osób. Nie widzę w rozporządzeniu uszczegółowienia jak w przypadku § 26. ust. 11. p.2.
Jeśli będzie więcej osób/złamiesz obowiązujące obostrzenia, wtedy grozi Tobie pouczenie, mandat, wniosek o ukaranie do sądu... może być różnie.

Spodziewałem się konkretnej odpowiedzi w stylu:
a) nie wpuscisz policji (bo po co miałbym wpuszczac?) - mandat 200-500zl, ew wniosek o ukaranie do sądu co skończy się grzywna do 1000zl.
b) wpuscisz policję- każdy z uczestników pouczenie maksymalnie mandat do 200zl

To tylko przykłady ale chciałbym wiedzieć konkretnie co ryzykuje. Chyba mam takie prawo jako obywatel ? W innych Państwach (nie z kartonu) tego typu informacje sa ogolnodostepne. Pozdrawiam

Powrót