Zgrywanie filmu dvd

• Autor wątku Autor wątku forestzmc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

forestzmc

Użytkownik
Odpowiedzi
87
Witam. Posiadam filmy na dvd, filmy są oryginalne, też posiadam filmy z gazet. Na płytkach z gazet najczęściej jest napisane: Powielanie, wynajmowanie, wypożyczanie lub inne wykorzystywanie bez zezwolenia zabronione.
To jak teraz z tym filmem, jak chciałbym zrobić sobie kopię jego, żeby oryginalną nie porysować służyła jak najdłużej, tworząc taką kopię robię już to nielegalnie? Oraz czy legalnie można zgrać ją do formatu divx. Oczywiście to tylko na użytek własny

To jak to jest że na większości płyt napisane jest:

" OSTRZEŻENIE

Niniejszy Digital Versatile Disc przeznaczony jest tylko do użytku prywatnego. Wszelkie prawa odnośnie zawartego w nim programu (oraz nagrań dźwiękowych) są zastrzeżone. Kopiowanie, dokonywanie poprawek, edycja, rozpowszechnianie, dokonywanie zmian, wypożyczanie, wykorzystywanie do publicznych przedstawień, rozpowszechnianie oraz transmisja niniejszego dysku w całości lub części bez zezwolenia jest zabronione pod sankcją kary i prowadzi do postępowania sądowego oraz dochodzenia rozszczeń odszkodowawczych"

To jak to na prawdę z tym jest, jak mam film oryginalny na dvd to mogę zgrać go sobie na divx/xvid i oglądać go na kompie tylko na własny użytek?

to chodzi o kopiowanie w celach rozpowszechniania (komercyjnych), na swój osobisty użytek możesz wykonywać kopie zgodnie z Art.23. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Czyli jak mam film na dvd i chcę go zripować sobie do divx/xvid to jest to legalne na własny użytek?

chris:
1. A jak w razie jakieś tam kontroli udowodnić że jest on legalny? Pokazać film legalny na dvd??
2. Czyli jak mam film na dvd i chcę go zripować sobie do divx/xvid to jest to legalne na własny użytek?

Ad.1. nic nie musisz udowadniać. Masz do tego prawo z Art.23. Prawdopodobnie masz na myśli programy komputerowe - o legalności posiadanego programu rzeczywiście świadczy posiadanie odpowiednich elementów, jak nalepka, oryginalny nośnik, pudełko, faktura, etc. (w zależności od postanowień licencji, na bazie której wykorzystuje się dany program komputerowy)
Ad.2. tak. tak samo jak nagranie filmu z TV ;)

Powrót