Zgubiem dowod za granica

• Autor wątku Autor wątku PaT0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PaT0

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam, pisze ten post poniewaz potrzebuje pomocy, wyjechalem do Wielkiej Brytani do brata 2 miesiace temu, w tym okresie zgubilem dowod osobisty ktory stracil juz waznosc bo byl do 7 lipca, przed wyjazdem zlozylem wniosek o nowy dowod i juz czeka na mnie w Polsce w gminie, teraz pytanie co moge zrobic by przekroczyc granice? Wiem ze to z mojej glupoty wiec prosze oszczedzic pisanie postow w stylu " masz za swoje itp" paszportu nie mam... musze wrocic za maksymalnie miesiac poniewaz choruje na cukrzyce i koncza mi sie leki, dziekuje za pomoc

Biuro rzeczy zaginionych- kumpela tak odzyskała dowód który wypadł jej w autobusie.
Dla znalazcy to nie kłopot przekazać go kierowcy.

Ambasada może tylko wyrobić paszport jeśli nie masz. Dowodu tam nie załatwisz.

Jakby się nie udało:
- znajdź na wikipedii pod jaką nazwą jest sprzedawana insulina której używasz w UK.
Idź do GP po receptę, jak nie masz GP (a powinieneś przy cukrzycy) to zapytaj w aptece o najbliższe "walk in clinic". Im wcześniej to zrobisz tym lepiej żeby nie trzeba było na szybko załatwiać w polskiej lub prywatnej przychodni bo wizyta kosztuje. do tego z polskiej przychodni recepty nie są refundowane- 8 funtów a pełna cena może robić różnicę.

W ambasadzie wyrobia mi paszport moze w 2-3 miesiace.... Umowienie wizyty, i dopiero moge zlozyc wniosek... Mam pytanie.. Moj nowy dowod jest w gminie w Polsce... Moge cos zrobic zeby rodzice mieli prawo go odebrac? Jakies pismo nwm cokolwiek, rodzice wyslali by mi go poczta ale gmina nie chce zbytnio go oddac moim rodzicom
..

Ostatnia edycja:
zgubilem dowod osobisty...

Witam, pisalem podobny temat ale nie dostalem kokretnej odp, zgubiem dowod osobisty w UK paszportu nie posiadam.... Mam cukrzyce i koncza mi sie leki, ambasada warszawska nie moze mi pomoc... Ambasada w Londynie nie odbiera telefonow i nie odpisuje na emaile... Moj nowy dowod czeka na mnie w gminie, czy rodzice moga go odebrac ? Jakies zaswiadczenie cokolwiek.... Moze lekarskie ze pilnie potrzebuje wrocic o wydadza dowod moim rodzicom??

RE: zgubilem dowod osobisty...

Czyli co mam robic.... Chce tylko wrocic do kraju

RE: zgubilem dowod osobisty...

Musisz wyrobic paszport w konsulacie (przynajmniej zjazdowke za ok. 30f)
Mieszkasz w UK? To zapisz sie do GP i dostaniesz leki tutaj

PaT0 napisał:
W ambasadzie wyrobia mi paszport moze w 2-3 miesiace.... Umowienie wizyty, i dopiero moge zlozyc wniosek... Mam pytanie.. Moj nowy dowod jest w gminie w Polsce... Moge cos zrobic zeby rodzice mieli prawo go odebrac? Jakies pismo nwm cokolwiek, rodzice wyslali by mi go poczta ale gmina nie chce zbytnio go oddac moim rodzicom
..
Zjazdowke wystawiaja od reki, wazna jest tydzien

majka51 napisał:
Zjazdowke wystawiaja od reki, wazna jest tydzien

jaka zjazdowka???? Mam akt urodzenia, zdjecia z profilu, i dokument lekarski ze posiadam cukrzyce, nic wiecej, to wystarczy??? Zycie mi urstujesz jezeli takie cos istnieje

majka51 napisał:
Musisz wyrobic paszport w konsulacie (przynajmniej zjazdowke za ok. 30f)
Mieszkasz w UK? To zapisz sie do GP i dostaniesz leki tutaj

jezeli jest to realne to zalezy mi tylko na tej zjazdowce, chce wrocic do Polski i tyle, nie musze miec zadnych paszportow, dziekuje za pomoc

PaT0 napisał:
jaka zjazdowka???? Mam akt urodzenia, zdjecia z profilu, i dokument lekarski ze posiadam cukrzyce, nic wiecej, to wystarczy??? Zycie mi urstujesz jezeli takie cos istnieje

ta zjazdowka to po prostu pAszport tymczasowy? Bez umowionej wizyty ktora trwa ponad 2 tygodnie bedzie chyba trudno aby mi cos takiego zalatwili od reki :\ tsk slyszalem i do tego musza mi uwierzyc ze pilnie musze wracac do Polski..

Wie ktos cos na temat tej zjazdowki? Zrobia mi to gdy do nich zajade bez wizyty? Na emaile nie odpisuja a telefonow nie odbieraja...

Powrót