Zgubienie legitymacji studenckiej.., a MPK..

• Autor wątku Autor wątku ElzbietaN
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
E

ElzbietaN

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Kilka dni temu moja córka zgubiła legitymacje studencką. W dziekanacie powiedziano jej, że musi umieścić ogłoszenie w gazecie i po miesiącu jak nikt się nie zgłosi otrzyma duplikat. W związku z zaistniałą sytuacją mam kilka pytań.
Czy jej bilet miesięczny MPK traci ważność? Jeżeli nie, to jaki dokument powinna okazać podczas kontroli biletów, czy może być to indeks? Czy ewentualnie na podstawie np:indeksu i zaświadczenia, że jest studentką może otrzymać w MPK stosowne pisemko uprawniajace do zniżki? Czy w przypadku nieważności biletu, może go zwrócić do MPK?

Jak można się zabezpieczyć przed ewentualnymi konsekwencjami gdyby ktoś chciał wykorzystać znalezioną legitymacje? Czy fakt zgubienia legitymacji powinna zgłosić na policję?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Cytat:
Czy jej bilet miesięczny MPK traci ważność?

A co jest na ten temat w regulaminie przewoźnika? Jeśli coś w stylu "bilet miesięczny ulgowy jest ważny tylko z ważną legitymacją uczniowską/studencką", to wiadomo... ;-)

Cytat:
Czy ewentualnie na podstawie np:indeksu i zaświadczenia, że jest studentką może otrzymać w MPK stosowne pisemko uprawniajace do zniżki?

Nikt tu nie jest jasnowidzem, aby znać zapisy regulaminowe nieznanego z nazwy/miejscowości MPK - proszę się zwrócić o pomoc bezpośrednio do przewoźnika.

Pozdrawiam!

Fazzieh napisał:
Nikt tu nie jest jasnowidzem, aby znać zapisy regulaminowe nieznanego z nazwy/miejscowości MPK - proszę się zwrócić o pomoc bezpośrednio do przewoźnika.

Pozdrawiam!

Oczywiście, że nikt nie jest jasnowidzem, myślałam że sa jakieś ogólne przepisy na ten temat.
Do przewoźnika napisałam e-meila, korzystając z ich strony internetowej, ale nie otrzymałam odpowiedzi.
Jeżeli chodzi o miejscowość to jest to Wrocław.
Dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam również.

Aaa, Wrocław :-)

Potrzebna jest legitymacja - proszę zwrócić się do uczelni o wydanie duplikatu legitymacji (umotywować prośbę "grożącymi stratami finansowymi").
Cytat:
W dziekanacie powiedziano jej, że musi umieścić ogłoszenie w gazecie i po miesiącu jak nikt się nie zgłosi otrzyma duplikat.

Zorientować się, czy ten termin jednego miesiąca jest konieczny... Zapytać, czy to wynika z regulaminu, czy jest to tylko "widzimiś" pani w dziekanacie ;-)

Na razie tyle, pozdrawiam!

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót