zgubienie prawa jazdy i dowodu osobistego

• Autor wątku Autor wątku marioasper
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marioasper

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzień dobry, niedawno zgubiłem dowód osobisty oraz prawo jazdy. Mam takie pytanie - czy jeśli ktoś je znajdzie to będzie mógł na przykład wziąć kredyt, pożyczkę, jakiś produkt na raty lub podpisac jakąś umowę tylko na podstawie prawa jazdy ? Dowód osobisty mam zastrzeżony.

Praktycznie tak. Jak zastrzegłeś szybko, to powinno Ci się udać z takiego kredytu wykręcić, po prostu będziesz musiał poświęcić na to trochę czasu, ale z drugiej strony nie popadajmy w paranoje, nie wszyscy są oszustami.

gdzie zastrzega się prawo jazdy ? Bo dowód wiem że w banku (w moim przypadku zrobiłem to przez infolinie), a prawo jazdy i czy potrzebny jest jego numer ?

Jedno i drugie zgłoś na Policji, we właściwym miejscu zamieszkania oraz USC i w WK

Czytałem w internecie że na policji takie zgłoszenia odrzucają i że nie mają mozliwości zastrzeżenia tych dokumentów. W WK złożyłem wniosek o wydanie wtórnika ale czy złożenie takiego wniosku automatycznie powoduje unieważnienie zagubionego prawa jazdy czy powinienem zagubienie zgłosić osobno ? I jeszcze jedno - w urzędzie stanu cywilnego też należy zgłaszać zagubienie dowodu ?

Nie chodzi o zastrzeżenie, a o zgłoszenie faktu zagubienia, może ktoś będzie się chciał posłużyć tymi dokumentami. W USC też zgłoś.

I na policji wydadzą mi jakieś zaświadczenie o zagubieniu lub jakiś inny papierek ?

Powrót