Zgubione e-booki

• Autor wątku Autor wątku Papryk_Papryka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Papryk_Papryka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Na karcie pamięci miałem kilka e-booków. Kartę najprawdopodobniej zgubiłem w pociągu, przez pośpiech. E-booki te były legalnie kupione i oznaczone moimi danymi w postaci znaków wodnych. Jaką odpowiedzialność ponoszę, w przypadku gdy nieuczciwy znalazca opublikuje te książki w internecie.

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi :)

Papryk_Papryka napisał:
... Jaką odpowiedzialność ponoszę, w przypadku gdy nieuczciwy znalazca opublikuje te książki w internecie....
Jeśli już to rozpowszechni, a za bezprawne rozpowszechnienie odpowiada rozpowszechniający.

Jeśli już to rozpowszechni, a za bezprawne rozpowszechnienie odpowiada rozpowszechniający.

Na kim spoczywa obowiązek udowodnienia, kto jest osobą rozpowszechniającą nielegalnie te książki? W każdej z nich są moje dane, więc trop prowadzi prosto do mnie. Dodatkowo regulamin strony gdzie kupiłem te książki, jasno precyzuje: "Klient jest zobowiązany do dbania o to, aby osoby nieuprawnione nie korzystały z Ebooków w sposób niezgodny z prawem oraz regulaminem".

Papryk_Papryka napisał:
... Na kim spoczywa obowiązek udowodnienia, kto jest osobą rozpowszechniającą nielegalnie te książki? ...
W postępowaniu cywilnym Art. 6. KC, w karnym Policja ustali rozpowszechniającego.
Papryk_Papryka napisał:
... W każdej z nich są moje dane, więc trop prowadzi prosto do mnie. ...
Zatem najpierw Ty zostanie poproszony o wyjaśnienia.

Powrót