Zgubiony testament i dziedziczenie ustawowe

• Autor wątku Autor wątku piotr13421
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotr13421

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witajcie,

W 2015 babcia (Halina) sporządziła testament zapisując swój majątek (1/2 działki) wnuczkowi (mnie). W 2016 zmarła. Testament zaginął.
W jaki sposób można go odnaleźć? W archiwum ksiąg wieczystych go nie ma, nikt z dalszej rodziny nie ma bladego pojęcia o testamencie, w NORT również nie jest zarejestrowany.

Czy sąd posiada możliwość skierowania się do wszystkich kancelarii na terenie miasta z zapytaniem o taki testament?

A jeśli nie to czy zostaje szukanie testamentu pukając od kancelarii do kancelarii? I jeśli tak, to czy mogę upoważnić do poszukiwania takiego testamentu osobę trzecią? Np na podstawie pełnomocnictwa notarialnego?
Otóż pracuję za granicą i w Polsce jestem raz w roku przez tydzień.
Mam dobrego kolegę w Polsce, który zgodził się pomóc w odnalezieniu testamentu i jest gotowy chodzić od drzwi do drzwi.

A teraz jeśli testament w ogóle by się nie odnalazł to jak wygląda kwestia dziedziczenia ustawowego w następujacej sytuacji:

Babcia Halina miała syna (mojego ojca Tadeusza) - zmarł w 2004.
Tadeusz miał dwójkę dzieci - mnie i siostrę Weronikę. Wzięli rozwód w okolicach 2000r. Czyli po babci dziedziczę Ja i Weronika. Weronika mieszka najprawdopodobniej za granicą, nie widziałem jej od 2 roku życia na oczy, nie mam kontaktu.

Rozumiem, że sąd będzie ją poszukiwał w tej sytuacji? I jeśli się nie zgłosi przez 6 miesięcy to cały spadek przechodzi na mnie? I od kiedy się liczy te 6 miesięcy? Od złożenia wniosku w sądzie? Od śmierci babci (to juz dawno minęło więc chyba niekoniecznie)?

Bardzo proszę o pomoc,

Powrót